Попълнете търсена ключова дума или фраза

В криза българите инвестират в...

https://blitz.bg/ikonomika/v-kriza-blgarite-investirat-v_news794599.html Blitz.bg

Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда и 300 милиона лева

София, България 20 Ян. 2021, 22:31 1587 прочита 0 коментара

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та. Това означава, че размерът на влоговете е нараснал с 9,4%, сочи справка на Българската народна банка.

Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда и 300 милиона лева. 

Независимият финансов консултант на физически лица и малки компании Светослав Халачев анализира пред БНР тези данни и посъветва българите да инвестират наличните си пари в рационално, а не емоционално.

„Грешка е да действаме по примера на други хора, инвестирали в акции със 150 процента доходност например. Да купуваме злато или сребро, без да сме наясно с вида им, механизмите за съхраняване и срокът на инвестиционния план.


Купуването на акциите е едно от най- рисковите неща, но теоретично най-доходоносното. Нека  да започнем с простичките неща. Онези, които носят по- малка доходност, но са по- сигурни , докато постепенно придобием инвестиционна култура “, препоръча Халачев.

И отчете, че „Ние българите имаме подсъзнателно усещане за стабилност, когато нещо е тухла върху тухла. Нещо построено, имот. Затова  масово българите залагат в инвестиция в недвижимо имущество“ .

Част от финансовия манталит на рентиерит, обаче е веднага да похарчат  така наречените гаранционни наеми. Но, е важно да се напомни, че в условия на криза могат да останат без наематели, поради невъзможност да плащат. А този депозит трябва да им се върне.  

Има регулаторен механизъм за такива казуси, напомни Халачев, защото вече повечето Агенции за  имоти предлагат така наречена “доверителна сметка“.  

Той припомни Теорията на личните финанси, според която, за да има един човек финансово спокойствие трябва да е заделил в сметката си сумата, с която обичайно разполага за 3 месеца, а когато става въпрос за семеен бюджет  поне за 6 месеца напред.   

„Тези пари  не носят доходност , а спокойствие и ликвидност  в момент, когато човек има нужда от пари, за да не се налага да продава някакви инвестиции. Тези пари трябва да  ги има кеш“, категоричен е Халачев.  

На всички, които са взели банкови заеми той препоръча да не се изкушават  въведения мораториум върху кредитните плащания за период 6 месеца. Да не отлагат плащането на главницата при възможност веднага, защото трудно може да се прогнозира какви ще бъдат личните доходи в условия на извънредна епидемична обстановка. 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам