Владимир Лисин, който започва трудовия си път като електротехник в Сибир през 70-те години на миналия век, вече е най-богатият човек в Русия.

Металният магнат изпреварва Алексей Мордашов, след като акциите на стоманодобивната компания на Лисин - НЛМК, поскъпнаха с 3.5%, увеличавайки личното му състояние до 20.19 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

62-годишният Лисин също така контролира най-големия оператор за товарни железопътни превози в Русия и има инвестиции в корабните превози, корабостроенето и туристическите круизи.


Той е мажоритарен акционер в НЛМК, чиито акции са донесли 18% доходност от началото на годината, в това число реинвестираните дивиденти, с което личното му състояние се е увеличило с 2.17 млрд. долара.

Богатството на Мордашов, който е председател на конкурентния производител на стомана Северсталь, се е увеличило с 2.6%, до 20.18 млрд. долара.

Лисин завършва Сибирския металургичен институт през 1979 г. и заема различни позиции в предприятия за производството на желязо и стомана. След разпадането на Съветския съюз той се мести в Москва през 1992 г. и започва да се занимава с износ на метали.

Около пет години по-късно, използвайки спечеленото от търговията, той придобива контролния пакет в НЛМК на вторичния пазар и става председател на компанията.

52-годишният Мордашов бе най-богатият човек в Русия в продължение на 267 дни, след като отне титлата от Владимир Потанин.

Преди това Алишер Усманов, който сега е седмият най-богат руснак, оглавяваше класацията в продължение на около две години.