Наемите на жилищата в София варират в много по-широки граници в зависимост от района и състоянието на имота, казват брокери. Най-търсени от наемателите са двустайните жилища с една спалня и всекидневна.

Столичният квартал “Изток” е най-скъпият район в София за наем на двустаен апартамент. Там наемите на такъв имот са средно 680 евро на месец.

Важна новина за всички, които дават апартаменти под наем

Това означава, че наемите на някои жилища са значително по-високи от тази средна стойност, а други са по-ниски.

Най-евтино е наемането на апартамент в “Надежда”, където средният наем на двустайно жилище от 420 евро. Сред по-достъпните квартали са “Овча купел” и “Дружба”.

“Лозенец” и “Хладилника” са сред районите в столицата с високи наеми - съответно средно 630 евро и 615 евро на месец. Но наемът на всеки конкретен имот зависи от обзавеждането, етажа, изложението, наличието на голяма тераса и т. н.

При избора на имот под наем хората трябва добре да преценят финансовите си възможности, съветват брокери.

 

Всеки иска да живее в просторен апартамент на централно място, но е добре наемът заедно с разходите за битови сметки да не надхвърля 30-40 на сто от доходите на наемателя. В противен случай изплащането на месечния наем може да стане твърде трудно за наемателя.

Заради високите наеми много млади хора не могат да си позволят сами да наемат апартамент и затова често двама или трима души разделят разходите си за жилище.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук