В Ямбол отново се прави най-първата мускатова ракия
Пускат на пазара семейната рецепта, бутилирана за първи път преди 30 години от избата в Ямбол
По-интересното обаче е, че рецептата е семейна, предава се с векове в този регион от поколение на поколение. Най-ранните сведения за нея датират от 1610 г. в исторически документи и легенди за многовековната история на югоизточна България, където и днес има останки от Страдалджа, известно древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието. Там се говори за рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста, само сред жителите на местността.
Тя е била възродена през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия. За вкусовете й допринасят мускатовите лозя, които са основен поминък на едни от най-старите заселници в местността. Именно затова Вила Ямбол днес нарича тази ракия „семейна“, защото тя е направена по оригиналната рецепта на стралджанските наследници, като се спазва до край всеки един детайл – от лозята в местността, до дъбовите бурета.
Последвайте ни