Бизнесменът Валентин Златев официално влезе в бизнеса с природен газ. Компанията, в която той е управител и акционер - "Енергико Трейдинг България", получи вчера от КЕВР 10-годишен лиценз за търговия с природен газ. 

Първоначално дружеството бе поискало лиценз за 35 години, но от Комисията са оспорили с аргумент, че "развитието на пазара на газ е изключително динамично, поради което не може да бъде направена реалистична прогноза за период, по-дълъг от 10 години", пише "Марица".

Иначе КЕВР счита, че фирмата има финансови, технически, материални и човешки ресурси, за да осъществява специфичната дейност. 

Мажоритарен собственик в "Енергико Трейдинг България" е швейцарската компания "Литаско СА". Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти на групата "Лукойл".

Припомняме, че до есента на 2020 г. Валентин Златев бе в ръководството на "Лукойл България". Дълги години ​той беше изпълнителен директор на българското дружество, а после бе "понижен" до част от Надзорния съвет на енергийния гигант. Точно преди една година обаче излезе и оттам.