„Те роднините явно са се консултирали и сега банката само мен гони.” Доста често започвам да чувам този израз и то все от свестни хора. То явно няма и друг начин да те излъжат. Става само с хората които се опитват да помогнат.

В разглеждането на този проблем може би трябва да се тръгне от по-далеч. В цивилизования свят такива неща като поръчители по потребителски кредит няма. То на практика потребителските кредити там са кредитните карти. За нас в България не е така обаче. Тук даже си имаме отделни закони за потребителския кредит и за ипотечния кредит, но за това друг път. Сега за поръчителите:

Поръчител или Съкредитоискател?

Аз казвам – все тая. Мога да започна да се правя на много умен и да ви обясня в детайли разликата, но практически и поръчителя и съкредитоискателя го закършват по абсолютно един и същ начин (без значение кой с какъв статут е), ако стане нещо с кредитоискателя за чийто кредит гарантират.
От юридическа гледна точка обаче не е така. Поръчителя е една идея по-прецакан в защитата на правата си.

Поръчителят не получава копие от договора за кредит, погасителен план, информация за състоянието на кредита

Горното е практика на абсолютно всички банки. За тях поръчителя няма никакви права. В случай че кредитоискателя умре, не си плаща кредита, има закъснения… поръчителя е последния който ще разбере това. И ще го разбере от запора на заплата си или възбраната на недвижимите си имоти!!! Хубаво запомнете това последното, защото то върви с факта че ще бъдете осъдени. Сега и кулминацията –

ПОРЪЧИТЕЛЯТ няма право да възрази !!!

Той не е страна по договора. Той е… поръчител. Разбирайте спестовната касичка, която банката да разбие при проблем с кредита.

Най-честите проблеми на поръчителите


1. Починал кредитоискател. – в този случай поръчителят последен разбира. Първи разбират роднините на кредотоискателя и имат най-много време да реагират, така че действията на банката да не ги засегнат.

2. Кредитоискателя просто отказва да плаща – имах такъв случай. Лекарка изтеглила няколко кредита (всички с поръчители) и не плаща. Банката събира сумите от поръчителите, а кредита по партидата на кредитоискателя се погасява и след няколко години той може пак да изтегли кредит  Nice, A?

3. Кредитоискателя не може да плаща, но поръчителя е известен – това е дълго за описване, а аз нали съм мързелив консултант ме мързи да вляза в детайли. Просто се обадете в такъв случай.

И ако горното не ви се струва като голям проблем, да знаете, че имате права като поръчител. Поне на хартия. На практика вашите права се задействат, когато изплатите цялото задължение. А дотогава я хамилата я хамиларя. Плащате си като поп. После вече може да оспорвате дали ЧСИ-то Ви е взело повече, дали банката е променяла незаконно вноската, да търсите наследства и имущества на човека за който сте гарантирали… Луда работа нали?

Така, че кратко и ясно – НЕ СТАВАЙТЕ ПОРЪЧИТЕЛИ! Ще страдате.

ИЗТОЧНИК: Kendov.com