Работодателите са категорично против днешното решение минималната работна заплата да се обвърже със средната за страната. Според браншовите асоциации това ще ограничи бизнеса да прави инвестиции и ще подпомогне сивата икономика, а освен това – ще вдигне инфлацията. Те настояха преди депутатите да гласуват окончателно праг от 850 лева, да го обсъдят с бизнеса и синдикатите.

„Подобни, за нас популистки действия, са изключително вредни. „Единствено в София средната работна заплата приближава 2400 лева”. Това стана ясно от думите на Дорби Митрев - председател на Българската стопанска камара (БСК). 

Добри Митрев отбеляза, че има три области в България, в които средната работна заплата (СРЗ) е под 1200 лв., в други 6 области тя е под 1300 лв., а в 9 области е под 1400 лв. „Единствено в София СРЗ е приблизително 2400 лв. Това е като свинското със зеле – в София тази МРЗ би била поносима, но в страната не е така“, каза той.

Според председателя на АИКБ Васил Велев „популизмът и предстоящите избори вероятно ще произведат грешното четене на Директивата, която уж повелявала МРЗ да бъде равна на половината от СРЗ, но няма такова изискване".

Велев запита и за планираното увеличение на максималния осигурителен доход на 4200 лв. До 1 април т.г. максималният осигурителен доход беше 3000 лв., след което беше увеличен на 3400 лв., а сега се иска увеличение до 4200 лв., т.е. на годишна база ръстът е 53%.

„Това е напълно безумно, икономически необосновано и то – в момент, когато компаниите вече са направили своите бизнес разчети. Това е мощен проинфлационен механизъм, който би се задействал”, каза Велев и допълни, че се очаква да се отрази негативно на инвестициите.

Работодателите очакват да има решение за компенсации на цената на газа за бизнеса, подобно на това за тока, каза Митрев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук