Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателя, а съвестните работници. За това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
 
Изказването идва в отговор на предложенията за промяна в схемата за обезщетение при болест.
 
Причина са растящия брой злоупотреби с болнични листове и паричните загуби, които се отчитат всяка година.
 
По думите на Велев много хора работят вместо тези, които всъщност не са болни, но отсъстват от работа. Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.
 
Експертът посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. „В съседна Турция е 2-3 дни отсъствие по болест. Една от причините „Фолксваген“ да се насочва натам. Хората просто там не се правят на болни“, заяви Велев.
 
Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.
 
Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат. Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.
 
Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.
 
Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите. Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа.
 
По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните
документи.
 
Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.
 
„Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.
 
Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.
 
Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е „нечовешко и незаконно”.
 
Тя подчерта, че злоупотреби с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано. Освен това е нужно въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.
 
Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса. По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.
 
Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.