По – балансиран и зрял пазар, лек ръст на цените, повече ипотечни кредити, по – високо качество на строителството. Това са част от тенденциите, които характеризираха пазара на жилищни имоти в София през 2016 г, показва годишният обзор на Адрес недвижими имоти, пише profit.bg.
„Пазарът достигна своята зрялост, раздвижването му не говори за бум, а за устойчив растеж на фона на икономическото развитие“, коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов. По думите му пазарът в София предлага голям потенциал, като очакванията на експерта са да продължи да расте. „Това, което трябва да се направи обаче е да се обособят зоните за растеж, София не трябва да расте на юг, а към Стара планина – на север“, смята той. 
Цените: 

Пазарът в столицата значително изпреварва този в останалите части на страната, което се дължи както на демографския, така и на икономическия ръст, показва анализът. През миналата година цените в София отбелязаха ръст от 7-10% през първата половина на 2016 г и с минимално повишение през втората половина. Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, но повишението на нивата там варираше между 4% и 7%. През 2017 г. се очаква ценовите нива да се стабилизират допълнително. “През 2017 г. са налице всички предпоставки за покачване на броя сделки в столицата – растящи, макар и плавно, доходи, ниски лихви по депозитите, стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране“, казва още Георги Павлов.
 

София остава градът с най - високи цени на жилищата – средно 837 евро/ кв.м, следвана от Варна – с 747 евро/ кв.м и Бургас – 572 евро/ кв.м. 
Една от причините за по-значителен ръст в цените в някои софийски райони се корени в появата на сериозни обеми ново строителство, посочват от компанията. Много инвеститори през 2016 г. заложиха на обекти във високия ценови сегмент – над 1200 евро на кв.м. „Много е вероятно съвсем скоро да усетим сериозен дефицит на достъпно ново строителство, предназначено за хора с ниски и средни доходи. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите се концентрират основно върху по-платежоспособните клиенти. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък – те ще открият много бърза реализация“, казва Георги Павлов.
 
Според доклада на годишна база делът на сделките над 100 000 евро е нараснал със 7%. Покачва се и процентът на закупените имоти между 70 000 и 100 000 евро – 27% при 19% през 2015 г. За сметка на това намаляха жилищата, продадени на цена между 30 000 и 50 000 евро – през 2016 г. те бяха едва 23% от всички при 32% година по-рано.
Промените в облика на столицата – обособяването на бизнес зони, планирането и изграждането на метрото, донякъде рефлектираха и в предпочитанията на купувачите при избора им на квартал
 
Лозенец „се завърна“ като един от желаните райони за покупка на жилищен имот. Все по – голям интерес има от страна на купувачите към Кръстова вада, особено в зоната около кръстовището на бул. Черни връх и ул. Сребърна. Центърът, Изток и Изгрев вече няколко години също поддържат интереса на клиентите сериозен, като в 2016 г. тенденцията се затвърди. Във фокуса на желаещите да се сдобият с дом традиционно бяха и Младост и Люлин, както и по-отдалечените жилищни комплекси като Овча купел. Заинтересоваността на купувачите към последния квартал обаче се засили осезаемо след старта на третия лъч на метрото.
 

 
Кредитиране 
 
Тенденция, която отчетоха от Адрес е ключовата роля на банките на имотния пазар и утвърждаването им като един от основните катализатори на раздвижването му. По данни на компанията, процентът на ипотеките през изминалата година е бил 55% при 50% в предходната 2015 г. и малко над 45% през 2014 г. Според Павлов, освен в ръст на пазара, „сговоричивостта“ на банките носи и друга позитивна страна – разширяване на кръга купувачи.  „На практика имот днес може да си купи всеки, който има стабилни, макар и средни доходи“, коментира той. Покачването в активността в столицата през 2016 г. беше 9%,а за цялата страна то варираше между 6% и 8%, сочат данните на компанията.
Очакванията са ролята на банките да продължи да бъде определяща и през 2017 г. 
 

На годишна база е намалял броят на продавачите на готови вече имоти. 
Причината за повечето от тях е, че очакват допълнителен ръст в цените. В същото време, отмина периодът на продажби поради спешна нужда от средства, доходите на тези продавачи са стабилни, те не бързат и искат да сключат по-изгодна сделка.

Според експертите, повишаването на обемите ново строителство частично ще забави продажбите. Днес по-голямата част от качествените проекти на надеждни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Но насищането на пазара, което вече започна, ще бъде причина все по-често да виждаме непродадени имоти, макар с разрешение за ползване. „Активността на пазара е безспорна, но това не бива да заслепява продавачите – те трябва винаги да бъдат в крак с доста динамичните пазарни тенденции и да са наясно, че разпродаването „като топъл хляб“ няма да бъде константа“, казва Георги Павлов.