"Алианц Банк" и "Търговска банка Д" са поредните две банки, които подписаха споразумения с Българската банка за развитие и ще приемат искания за отпускане на безлихвени кредити за физически лица до 4500 лева. Клоновете им ще бъдат подготвени за обслужване по програмата след 18 май, съобщава Българската банка за развитие.

"Общинска банка", "Инвестбанк", "Първа инвестиционна банка" и "Интернешънъл Асет Банк" започнаха работа по програмата в края на април. До момента са одобрени 2171 безлихвени заема от четирите банки с гаранция от ББР.

В Общинска банка, която първа започна да обработва заявления на гражданите, одобренията са 1150. 836 са потвърдените заеми в "Първа инвестиционна банка", 115 - в "Инвестбанк" и 70 - в "Интернешънъл Асет Банк".

Над две трети от исканията са от служители в неплатен отпуск. Значително по-малко са кандидатствалите за кредит самоосигуряващи се лица.

Приключват преговорите за сключване на споразумения с още 6 банки, заявили интерес към програмата, съобщават от ББР.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те могат да получат безлихвени заеми в размер до 4500 лева.

Парите се отпускат наведнъж или на три транша. 

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.