В Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева, министърът на туризма Марияна Николова и образователният министър Красимир Вълчев дадоха извънреден брифинг.

"По бюджета на Министерство на здравеопазването (МЗ) през следващата година са предвидени над 120 млн. лв. допълнителен ръст. Ще се осигурят допълнителни средства за тестове, ваксини и лекарства", стана ясно на брифинга. 

"По Бюджета на НЗОК, който днес беше приет, ръстът 326,6 млн. лв. Средствата осигуряват устойчиво финансиране на основния пакет. Продължаваме договорените цени и обеми на всичко", обясни представителка на здравното министерство. 

"Осигурена е устойчивост на дейностите от обхвата на основния пакет", завършиха от ведомството.

Информация изнесоха и от Министерство на финансите: 

"По отношение на задължеността на бъдещото поколение. България е с втория най-нисък дълг в ЕС след Естония. 3,5% от БВП ще бъде той в края на тази година, а в края на 2023 г. очакваме да бъде 2,4% от БВП.

Бюджетът ни показва, че се води проактивна антициклична политика. Взети са ковид мерки и много от заложените суми в бюджета са насочени към хората. През 2021 година ще се мине към фискална консолидация", обявиха от Министерство на финансите
", обясниха от там.

Коментар по бюджета даде и образователният министър Красимир Вълчев:

"Разходите за образование са много важни, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери и разходите са конюктурни и безсмислени, че в момента трябва да се пести, защото иначе крадем от бъдещето. Разходите от образование подобряват състоянието на едно общество", поде Красимир Вълчев. 

"Извършиха се реформи във всички сектори. Тази година направихме значителна крачка в системата на висшето образование. Догодина 1300 лв. ще бъде минималното възнаграждение за асистенти", обясни Вълчев. 

Според него най-важната инвестиция е в преподаватели и учители. 

"Да, тези разходи са свързани с избори, но с тези от 2017-а година. Те не са конюктурни. Вярваме, че можем да имаме добро образование, ако имаме добри преподаватели", каза той.

"Най-голямата кражба от бъдещето ще е днес да спестим от образование и от учители. Опозицията сега преди не е показвала отношение към образованието. Тогава беше и най-голямата учителска стачка", добави той. 

В брифинга се включи и социалният министър Деница Сачева:

"Запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг и трети най-нисък дефицит в ЕС. Кога Радев е искрен, когато казва, че не е съгласувал бюджета или когато ви показахме писмото, с което се доказва, че е съгласувано всичко", запита Сачева.

"463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца", поясни тя и попита дали това е разхищение и не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента. 

"Не трябва ли да подкрепим родителите? 390 млн. лв се дават за отглеждане на дечицата. Много въпроси могат да бъдат зададени и нашите критици трудно биха могли да открият смислен отговор. 223 млн. лв ще дадем за хората с увреждания", обясни тя.

"Държава инвестира приоритетно в определени сектори за в бъдеще", завърши Сачева. 

БЛИЦ припомня, че по време на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев сравни подхода на Радев с "котката на Шрьодингер".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!