Никога не е било по-лесно да рефинансирате жилищна ипотека, но голяма част собствениците на жилища не са и помисляли за подобна крачка.

Лихвите за рефинансиране на ипотеки са исторически ниски от началото на пандемията. Рефинансирането на ипотека е сигурен начин за собствениците на жилища да намалят месечните плащания и в крайна сметка да спестят повече пари. 

Защо тогава толкова много избират да не рефинансират?

Въпреки факта, че лихвите се движат около историческите ниски нива, много хора буквално приспиват златна възможност. Това е жалко, тъй като мнозина ще пропуснат последния шанс за рефинансиране и спестяване на пари, тъй като лихвените проценти може много скоро да се повишат.

Три са водещите причини, с които хората оправдават липсата на интерес: не биха спестили достатъчно пари, разходите за предоговаряне са твърде високи и многото документи.

Ето как да преодолеете тези колебания:
1. Ще спестите пари в дългосрочен план. Разбира се, много собственици на жилища вече са рефинансирали и не се интересуват да го правят отново. Наричат го „умора от рефинансиране“. Освен това някои смятат, че рефинансирането не би си струвало разходите: 32% не виждат смисъл.

Повечето хора гледат само главницата, не разбират реалната сила на натрупващата се лихва във времето. Трябва да се разбере какви ще бъдат месечните спестявания и кога ще излязат на нула, както трябва да се осъзнае и как се спестява от липсата на натрупваща де лихва.

2. Разходите за рефинансиране се връщат бързо. Около един на всеки четири собственици смятат, че разходите за рефинансиране на ипотеките им са твърде високи. Когато намалите главницата си, ще спестявате пари всеки месец, така че в крайна сметка ще възстановите разходите бързо и ще бъдете в по-добро финансово състояние в дългосрочен план. 

Можете да си намерите най-добрите условия за рефинансиране. Винаги има конкуриращи се оферти от различни кредитори, така че е важно да сте наясно какви са предимствата и недостатъците. Например, някои кредитори може да предлагат ниски лихви, но да начисляват по-високи такси.

3. Потърсете добро клиентско изживяване: Ако някога сте кандидатствали за ипотека или дори просто сте гледали нов ипотечен продукт онлайн, вероятно сте забелязали, че има много стъпки. Независимо дали избирате вашия кредитор от списък с банки или определяте колко ще бъде вашият заем, има какво да обмислите.

Важно е да потърсите банка, която има удобно обслужване. Потърсете услуги като онлайн проверка на банкови извлечения, така че процесът на документиране да бъде по-лесен. Също така се опитайте да намерите кредитор, който предоставя обслужване на клиенти по телефона и на неговия уебсайт, така че да има няколко начина за свързване. Както във всяка друга индустрия, добрите кредитори се отнасят към своите клиенти с уважение и достойнство. Те ви карат да се чувствате важни и са с вас на всяка стъпка от процеса на рефинансиране.