Час по-скоро трябва да бъде приватизирана “Топлофикация - София”. Това заяви зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев на дебат за енергетиката. По думите му това трябва да бъде изпълнено в рамките на мандата на следващото правителство.

Последното дружество, включено на Българския енергиен холдинг „Топлофикация София” няма причина да стои дълго в холдинга, след като трябва да бъде приватизирана в кратки срокове. Според бившия финансов министър в софийското парно има най-големи проблеми, въпреки че в столицата живеят най-заможните хора. Велчев застана категорично зад идеята, че всеки един потребител трябва да има собствена отделна сметка.

По думите му най-правилният ход е да се намалят цените на парното, защото цента на природния газ пада. Според Велчев това се отнася и за останалите топлофикации. По думите му в цялата страна трябва да действат едни и същи цени, които да бъдат регулирани чрез Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Засега жълтите подкрепят съществуването на БЕХ, но това е компромисно решение, което не може да бъде постоянно, каза Велчев в отговор дали от партията са „за” или „против” съществуването на БЕХ.

Според тъмносиния Иван Иванов социалното парно на министър Димитров е пълен абсурд. По думите му няма никаква логика Топлото да загуби 30 млн. лв. за три месеца. Ако се въведе принципът един блок – една сметка, ще се нарушат основни права на гражданите, каза още тъмносиният депутат.
„Социално парно не трябва да има и цените винаги трябва да бъдат пазарно ориентирани”, каза Таско Ерменков от БСП.
На дебата стана ясно, че до края на 2009 г. пускат енергийната борса. Идеята е да заработи в рамките на следващия мандат. Зад тази идея застанаха представители на НДСВ, ГЕРБ и СДС. Според сините енергийната борса ще започне да функционира от началото на следващата година. От ГЕРБ изказаха мнението, че на свободния пазар трябва да излязат всички, само без защитените потребители. Действието на енергийната борса може да започне с по-малки количества енергия.
Против идеята „един блок – една сметка” за плащане на парно се обявиха политици на дебат за енергетиката. Кънчо Филипов от движение „Напред” каза, че за да е успешна идеята един блок – една сметка, отчитането трябва да се поеме от фирми извън операторите.
БСП се зарече в следващия си мандат, ако има такъв да започне да санира държавни сгради. Таско Ерменков каза, че 10 на сто от сградите ще бъдат санирани. Това прави 400 сгради от 5000.

Десислава Вангелова,БЛИЦ