Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент. Това смята заместник държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, цитиран от БНР.

№3 в Държавния департамент на САЩ допълва, че Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа“, коментира Хейл.

По думите му „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Според него те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Хейл каза още, че за САЩ те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа.

Заместник държавният секретар по политическите въпроси заяви, че САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията.

Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт.

Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!