"Цената на чадърите и шезлонгите на плажа ще е близка до миналогодишната", каза служебният министър на туризма Илин Димитров.

Той предупреди, че властите ще бъдат безкомпромисни в инспекциите за състоянието на плажовете.

"Цените на чадъри и шезлонги ще са близки до предишните. Търсим по-добро качество на същата цена. Чистотата на плажовете, достъпност за инвалиди, тоалетни, броят чадъри, свободни зони - ще бъдем безкомпромисни в това", каза Димитров, цитиран от БНТ.

Излезе ЦЕНОРАЗПИС на чадърите и шезлонгите на плажа за лято 2023, дръжте се да не паднете!

Туризмът в България се е възстановил от ковид кризата и дори бележи ръст спрямо най-добрата година преди ковид - 2019-та, сочат данните за зимния туристически сезон и прогнозите за летния.

"Тази зима у нас са направени 1,7 туристически регистрации, което е с 24% повече от миналата и с 6% повече от 2019. През лятото се очакват 4,8 млн. туристи, което е с 5-6% ръст в сравнение с 2019. Единственото, което би могло да попречи на летния сезон, е евентуална ескалация на войната в Украйна", уточни министърът на туризма.

"Между 35 000 и 40 000 души недостигат в бранша", посочи още Илин Димитров. По думите му компенсираме с кадри от Молдова, Украйна, Турция, Шри Ланка и Индонезия - общо около 25 000 работници в туризма.

"Това решение на проблема, обаче е временно", заяви той и допълни: "Затова държавата търси начини да задържи младите специалисти, изучаващи туризъм".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук