България и Румъния могат заедно да влязат в еврозоната, заяви Дан Шомон - бизнес консултант и политически експерт, ръководил кампанията на президента Барак Обама, по време на форум “Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства”, организиран от Съюза за стопанска инициатива, пише Труд бг.

България и Румъния трябва да назначат едно лице, което да отговаря за влизането в еврозоната, влизането в Шенген и за облекчаване на визовия режим със САЩ и двете страни да работят съвместно за всичко това, каза още Дан Шомон.

Той обясни, че бизнесът в САЩ няма много опит да работи с българския лев и румънската лея и се притеснява да прави инвестиции в страни с непозната валута. Затова износът на България са САЩ е много по-малък отколкото износът на страните от еврозоната.

Вече е изготвен изцяло нов закон за БНБ, с който да изпълним всички изисквания за влизане в еврозоната, каза подуправителят на БНБ Илия Лингорски.

Законът е в процес на консултация с Европейската централна банка и ще влезе в сила от деня на влизането ни в еврозоната.

Няма съмнение, че България ще влезе в еврозоната при сегашния фиксиран курс от 1,95583 лв. за едно евро, каза още Илия Лингорски. За това има решение на парламента и този курс е записан във всички официални документи, обясни той.

Като част от техническата подготовка за приемане на еврото за национална валута е въвеждането на незабавни банкови преводи. Тези преводи вече се предлагат за 90% от банковите сметки и реално стават за 10 секунди, обясни Илия Лингорски.

Подготвя се и специален закон за въвеждане на еврото. През първия един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото ще бъдат в обръщение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство, предвижда проектът.

След изтичането на този един месец еврото ще остане единствената валута в страната ни. През първите шест месеца от въвеждане на еврото обмяната на банкноти и монети от левове в евро ще става без такса в банките и “Български пощи” ЕАД, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно.

В проекта на закон за въвеждане на еврото ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от левове в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били, ако еврото не е било въведено. Основно контролът върху търговците ще бъде извършван от Комисията за защита на потребителите.

Хърватия с четири ползи от влизане в еврозоната

Теглим безплатно пари от всички банкомати

Хората пътуват по-лесно

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в Хърватия.

При влизане на България в еврозоната за определен период да бъде въведено правило, че може безплатно да се теглят пари от всички банкомати.

Това препоръча на БНБ Мислав Бъркич, старши съветник в дирекция “Европейски отношения” на Хърватската национална банка на форум, организиран от Съюза за стопанска инициатива.

При влизане на Хърватия в еврозоната хората безплатно са теглят пари не само от банкомати на техните банки, а от банкомати на всички банки. Така хората са имали по-лесен достъп до банкнотите евро.

Основните ползи на Хърватия от еврозоната са четири, обясни Мислав Бъркич. Това са - елиминира се рискът от валутния курс, държавата става по-устойчива на кризи, хората пътуват по-лесно, а и по-лесно се взимат кредити.

За тези 4-5 месеца откакто Хърватия е член на еврозоната подкрепата на хората за членството е нараснала значително, коментира Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в Хърватия.

ЕЦБ и Съветът на Европа ще решат за курса на лева

Румен Гечев: Не сме готови за еврозоната

Много страни от ЕС нямат интерес

България трябва да продължи да се подготвя за еврозоната, но към момента не е готова за това, заяви депутатът от БСП Румен Гечев на форум, организиран от Съюза за стопанска инициатива.

Една валутна зона е успешна, ако страните в нея са близки по отношение на икономическо развитие, монетарна и фискална политика, обясни Гечев. А в момента хармонизирането на фискалните политики в еврозоната е невъзможно, допълни той.

Швеция и Дания не желаят да влязат в еврозоната, а имат висок стандарт. В Швеция брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението е 56 хил. долара, а в Дания е 66,6 хил. долара.

За сравнение в Германия БВП на човек е 49 хил. долара. В класация по конкурентоспособност Дания е на първо място, а Швеция е на трето. Те са постигнали това без да са членки на еврозоната.

Полша, Унгария и Чехия също нямат интерес към еврозоната, а в България няма анализ какви ще са плюсовете и минусите от приемането на еврото, каза Румен Гечев. При влизане в еврозоната курсът на лева ще бъде определен от ЕЦБ и Съветът на Европа и няма гаранция какъв ще бъде, заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук