Откриването на второто поредно изложение за вино, храна и туризъм Wine Vision By Open Balkan, което се провежда от 16 до 19 ноември тази година на Белградския панаир, под егидата на правителството на Република Сърбия, Северна Македония и Албания, в рамките на инициативата Отворени Балкани, се проведе вчера.

На откриването присъстваха президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Черна гора Яков Милатович, министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и президентът на италианския регион Венето Лука Зая. Министър - председателят на Република Албания Еди Рама се обърна към присъстващите чрез видеовръзка.

При откриването президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че на втория панаир Wine Vision By Open Balkan се очакват между 30 000 и 50 000 посетители и че той е третият по големина в Европа след панаирите във Верона и Дюселдорф.

„Откриваме Wine Vision тук в Белград за втори път. Почти не е за вярване какво направихме тук за една година“, каза президентът на Сърбия, който благодари за подкрепата, оказана както от Северна Македония, така и от Албания.

„Искам да помоля всички хора от Белград и Сърбия да дойдат и да посетят всички зали, да видят великолепните вина, да видят какво могат нашите готвачи, колко много могат да научат, както и всичките ни деца от училищата по обществено хранене да посетят панаира през следващите дни и да научат много от онези, които го познават най-добре в Европа и света“, каза Вучич и посочи, че се радва особено, че половината от изложителите са от Open Balkan, както и че три държави са спечелили цели седем златни, 60 сребърни и 82 бронзови медала на най-голямото в света оценяване на вина в Лондон.

„Много производители от цял свят се присъединиха към нас тази година“, каза президентът, който благодари на „Vin Italia“.

"Следващата година очакваме още по-голям наплив и още по-значително  присъствие на италиански винопроизводители и купувачи. Тази година имаме дори шест пъти повече оторизирани клиенти", каза президентът Вучич.

Премиерът на Република Албания Еди Рама се обърна към откриването чрез видеовръзка.

„Иска ми се да мога да бъда с вас. Бих искал да приветствам президента на Черна гора в тази наша инициатива“, каза Рама, подчертавайки важността на организирането на такъв открит панаир в нашия регион.

Президентът на Черна гора Яков Милатович благодари на президента Вучич за поканата.

„Балканът е най-красив, когато е отворен. Смятам, че този начин на сътрудничество е най-хубавото нещо. И тази вечер изпращаме една картина на света. Виното е тук, за да ни обедини, затова в името на историята на виното и нашето общо бъдеще, пожелавам на всички най-доброто“, каза Милатович.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски също се обърна към множеството.

„Можем да потвърдим, че имаме силни връзки, които са голям стимул за нашите икономики“, каза Ковачевски, който изброи някои от съвместните проекти.

„Заедно вървим по европейския път и го направихме сами, без никой да ни помага. Много значим е и приносът за създаването на единен пазар на Западните Балкани, а оттам и връзката с европейския пазар. Заедно направихме по-добър резултат“, подчерта министър-председателят на Северна Македония, като добави, че чрез инициативата на Open Balkan вече виждаме ясни числа, които показват ползите, които тази инициатива е донесла.

Марко Чадеж, президент на Сръбската търговска камара, се обърна към присъстващите и приветства посетителите, изложителите и винопроизводителите на Wine Vision.

Тази година панаирът събира над 600 изложители от множество винарни, дестилерии и гастрономически компании от над 28 държави, което е два пъти повече изложители от миналата година. Половината от изложителите са от страните членки на Open Balkan, а именно 260 от Сърбия, 74 от Северна Македония и 21 от Албания.

През първия ден панаирът беше посветен изключително на бизнес посетители и B2B срещи, като досега през портала на панаира са планирани над 5000 срещи, където професионални посетители, клиенти и сомелиери ще откриват нови бизнеси. За успеха на тазгодишния панаир говори фактът, че тази година очакваме четири пъти повече професионални посетители в сравнение с миналата година.

Панаирът ще бъде отворен за широката публика от днес, петък, 17 ноември, до неделя, 19 ноември 2023 г. Цената на билета е 700 динара и може да бъде закупен на Белградския панаир. Чаша за дегустация на вино се наема за 500 динара.

За всички ценители на виното състезанието Open Balkan Wine Trophy със сигурност ще бъде гвоздеят на този регионален спектакъл. Повече от 600 проби вина от регионални изби ще бъдат оценени от тридесет видни съдии от цял свят.

Тази година изложението е разгърнатао в шест зали, с две допълнителни зали за гастрономия, на над 44 000 кв.м изложбена площ. Зала 5 е реновирана за гастрономически спектакъл с готвачи от цял свят, майсторски класове и готварско състезание, а зала 11 е хранително изложение с различни видове храни и подправки.

Със сигурност най-интересна е зала 1, която е посветена на вина от Сърбия, Северна Македония и Албания, докато зала 4 ще представя вина от цял свят. Истински кулинарен спектакъл се очаква в рамките на програмата Food Vision by Open Balkan в Зала 11, където най-добрите регионални готвачи ще мерят сили в приготвянето на традиционни балкански ястия.

Не пропускайте уникалната възможност да бъдете част от незабравимия винен спектакъл тези дни в Белград.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук