Много по-малко неквалифицирани работници от Европа ще бъдат пуснати във Великобритания след Брекзит. Това обещаха на британския народ Саджид Джавид и Тереза Мей. Разкривайки най-голямата имиграционна реформа от десетилетия насам в страната, вътрешният министър обеща да сложи край на свободното движение от ЕС, пише в. "Дейли мейл".

По думите му, системата занапред ще се фокусира върху висококвалифицираните работници и европейците ще бъдат третирани наравно с гражданите от всичките останали държави по света. Джавид също предупреди, че мигрантите задължително ще трябва да се интегрират. "Щом искате да дойдете в нашата страна и да допринасяте, страхотно. Но в замяна, ние очакваме от вас да спазвате британските правила и да уважавате нашите ценности", каза Джавид, говорейки пред изданието. 

На свой ред премиерът Мей, която превърна прекратяването на свободното движение в "червена линия" в преговорите си с Брюксел, заяви вчера, че предложенията изпълняват дадените преди референдума за членство на Острова в ЕС обещания за връщането на контрола по британските граници в британски ръце. "За първи път от десетилетия насам тази страна ще контролира и ще избира кой да влиза тук", каза тя. 

ЕС на свой ред предупреди, че ще отвърне на мерките на Великобритания с отнемане на автоматичните права на британците в ЕС на работа и пребиваване в блока. Обещанията на Джавид прозвучаха на фона твърденията му за Брекзит, че едно споразумение в стил Канада е един много добър вариант. 

Миграционната система, която бе представена, ще заработи от януари 2021 година, след като напускането на Великобритания от ЕС приключи напълно. Европейските мигранти ще трябва да кандидатстват за работа чрез работни визи, по същия начин, по който го правят и останалите граждани на страните по света. 

Туристите ще запазят правото си свободно да посещават Великобритания, а бизнесмените ще се изправят пред "олекотен" режим на проверка. Трите милиона граждани на ЕС, които вече живеят на Острова, ще си запазват правото да останат. 

Занапред министрите ще работят заедно с бизнеса, за да се установи нивото на имиграция, необходимо за икономиката. Но кандидатите за работна виза ще трябва да изпълнят условията за минимална работна заплата, преди да започнат работа.  

Ще има "временни" изключения за сферите на икономиката, които са силно зависими от неквалифицираните мигранти, но бизнесът ще бъде поощряван да обучава британски работници, които да ги заместят. 

Джавид заяви, че реформите му ще доведат до "много по-ниски от днешните нива" на миграция на ниско квалифицираните работници от Европа. Той също добави,че голямата миграция на ниско квалифицирани работници от Европа може да оказва "някакъв негативен ефект върху ръста на заплатите във Великобритания". 

При това той настоя, че Великобритания ще продължи да бъде "позитивна и отворена нация за най-добрите таланти от целия свят". "Имиграционната система трябва да се фокусира върху висококвалифицираните хора, от които ние може да имаме нужда и драстично да намалим броя на ниско квалифицираните хора, които идват в нашата страна", добави той. "Ако говорим за софтуерен инженер или хирург, за мен няма значение от каква националност е тази личност, това не е важно. Ние искаме таланта и неговите умения, които той ще донесе със себе си и няма значение, дали този висококвалифициран човек ще дойде от Индия, Австралия или Франция. Това, което има значение, са уменията, които той ще донесе със себе си във Великобритания", поясни още вътрешният министър.  

Превод и редакция: БЛИЦ