Ядеш и ревеш: Ето по колко вървят първите череши
За прясна консумация се плаща повече, но количеството на закупуване е по-малко, пояснява производителят Кирил Димитров от Паничерово
Череши от по 30-40 лв. за килограм се появиха на част от пазарите у нас. Въпросът е обаче, каква реколта очакват производителите и основателни ли са моментните цени. Отговор на този въпрос дава производителя на череши Кирил Димитров от Паничарево, според когото се очаква по-голяма реколта, предава Нова телевизия.
"Някои казват, че ще е повече, но истината е, че голяма част от плодовете не са опрашени. Въпреки че има пчели в района - около 60 кошера - по време на цъфтежа ги нямаше.
Рапицата ги привлича повече и отиват там. Дребните череши вече отпадат и остават само едрите, които са се оформили напълно", заявява Димитров.
По думите му цената на черешата последните години не е била добра за производителите, въпреки че на пазара е била висока.
"Нямаме покритие на разходите, които правим за производство. От нас се купува на около 81 лева за преработка. За прясна консумация се плаща повече, но количеството на закупуване е по-малко. Със субсидиите, които получаваме, едва покриваме разходите си. Няма средства за свръхпроизводство и разширяване.
В момента черешите или са от чужбина, или са произведени в парници, за да струват 40 лева. Голяма част от берачите заминават зад граница, защото искат повече пари. Кюстендилската череша ще излезе на пазара към края на май", посочи още производителят на череши.
Последвайте ни