Драстично повишаване на всички цени в следващите 6 месеца. Причината за това идва от спекулативния европейски пазар на въглеродни емисии, което вдига цената на природния газ, а оттам и на всичко останало, съобщи bgonair.bg. 

Повишението няма да е само у нас, а в цяла Европа, но новите цени и нестабилната политическа обстановка могат да върнат спомена за зимата от 1997 година, прогнозират експерти.

Благоевград е единственият град у нас, където средната заплата остава под 1000 лв., сочат данните на НСИ. Въпреки това цените и тук ежедневно растат, разказват ни семейство Шопови. 

"Сирене, хлябът, кашкавалът, млякото (ако се каже мляко) и зеленчуците - всичко се е увеличило",  споделят те.

Закуските в благоевградска баничарница наскоро поскъпнали с 10 ст. 

"Това увеличение на електроенергията с толкова много проценти, над 60, вдига много всички цени. Това означава увеличение на брашното, цената на олиото – всичко отива нагоре", обясни собственикът на закусвалня Димитър Бакалов.

Според собственика инфлацията преминава от тръс в галоп, което увеличава и цените. Очакваното увеличение на минималната заплата през януари ще повиши и осигуровките, което е допълнителна тежест за работодателите, освен вече поскъпналите суровини. 

"Това, което правят – увеличение на пенсии на хората, на заплатите – тази инфлация до Нова година всичко ще изяде", категоричен е Бакалов.

"Не само хлябът, всичко пълзи нагоре. Като добавим, че от 1 януари ще имаме още едно увеличение на топлоенергията и електроенергията, представете си: ще бъде една от тежките зими. Тези от нас, които си спомнят 97-ма – какви чудеса бяха, ще бъде нещо подобно", прогнозира енергийният експерт Васко Начев.

Началото на 1997 г. беше белязано с хиперинфлация и нестабилна политическа обстановка. Само за няколко седмици цената от 300 лв. за долар става 3000 лв. Обратно в днешни дни, хората търсят варианти да спестяват пари.