Очаква се поскъпване на месните продукти. Това потвърди пред Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Основната причина за скока в цените ще бъде повишението на цената на природния газ. 

„Тези разходи ще увеличат цените на суровините, с които работим. А това ще окаже влияние и на крайния продукт“, обясни Кирил Вътев. От асоциацията обаче не могат да кажат с колко и кога ще се увеличат цените на стоките, както и за кои продукти ще плащаме повече.
 
С увеличението на разходите за ток и газ се очаква и скок в цената на основните суровини в месопреработвателния бизнес, обясни Кирил Вътев: „Конкретно за месните продукти най-големият фактор върху промяната на цените играят суровините, цените на месните суровини. Така че пряко в месопреработването тези енергийни разходи не са от най-високите, но те ще повлияят върху цената на суровините и от тук ще дойде промяна и при нас. Не имало тема на обсъждане за това с какъв процент биха се променили суровините и крайните продукти за българските потребители. Много е трудно да се каже в аванс точно с колко. В нито една производствена структура не може да има еднозначен отговор, защото винаги зависи от това едно предприятие колко енергоемко, каква е организацията на производство и т.н. Затова не е  възможно да каже един фиксиран процент и с колко ще поскъпнат или няма да поскъпнат. Когато се появят суровините с новите цени, вследствие на завишените енергийни разходи, тогава ще можем и ние да реагираме адекватно“, посочи Вътев.
 
От асоциацията допълват, че потребителите не само трябва да четат етикета на стоките, но и да се ориентират в цените на продуктите, защото най-ниската цена не е гаранция за качество. От сектора признават и конкуренцията във вносните продукти.
 
„Масово се влага машинно обезкостеното месо, известно е още като МСМ, а на български МОМ. Всичко това означава машинно обезкостено месо. В него има повече съединителна тъкан, много ниско съдържание на протеин и значително съдържание на калций, което идва от ситните костни частици. Това е най-евтината суровина. Българските граждани сме такива, че трябва да разберем, че и най-скъпата храна е по-евтина от най-евтините лекарства“, допълни Кирил Вътев.
 
На този етап от бранша не отчитат разлика в цените. Такава обаче може да се отчете след новите фактури за ток и природен газ на производителите на суровини за месопреработвателните предприятия.