Зам.-шефът на заведенията: Здравето е на първо място, но бизнесът трябва да бъде обезщетен
Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата
„Приемаме, че има сериозна заплаха за здравето на хората. Поставяме ги на първо място и сме решени да отстояваме тази позиция. Но трябва бизнесът да бъде компенсиран реципрочно и подобаващо”.
Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Хотелиерската и ресторантьорска организация. Атанас Димитров.
Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота, за същия период на миналата година. Според Димитров исканията са реалистични, на фона на ситуацията.
Той подчерта, че заради затварянето и националната карантина през изминалата година, тази за сектора ще бъде нулева.
„Ние не делим, секторът „Туризъм” го гледаме като цяло. Той е засегнат почти 100%. Това, че хотелите функционират по определен начин, не значи, че те всъщност изпълняват предназначението си.
Разходите им са изключително големи, а за тях компенсация няма”, подчерта Димитров и обясни, че това е довело до решението за отваряне на ресторантите в тях.
Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата. Исканията на сектора са мярката, която дава 20% от оборота на фирмите, да продължи поне до края на януари.
Димитров е на мнение, че не бива секторът да бъде набеждаван, че е причина за високото ниво на заболеваемост.