Срокът на действие на специалния лиценз, издаден на Русия за извършване на платежи на американските притежатели на руски дългови облигации изтича на 25 май, и срокът му на действие няма да бъде удължаван. Именно в този ден Русия трябва да направи платеж по свиоте облигации. Ако тя това не направи, то нея я чака неизбежно технически дефолт. 

Това заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, предава агенция Ройтерс. 

 

Например, ако в случай на отзив на лиценза Русия се опита да плати в рубли, а не в долари, това може да доведе до технически дефолт. 

Някои европейски чиновници се обявяват за арест на активите на ЦБ на Русия, замразени от санкциите. В момента активите се намират извън Русия, но продължават да са собственост на Русия, все пак САЩ нямат юридически пълномощия за арест на активите на руската Централна банка в размер на около 300 милиарда долара.  

По думите на Йелън подобна ситуация би създала прецедент, който може да подкопае доверието на страните към съхраняването на активисте на централните си банки в САЩ.  

"Мисля, че е напълно естествено, отчитайки огромните разуршения в Украйна и огромните разходи за възстановяване, с които ние ще трябва да се сблъскаме, ние да се обърнем към Русия, за да може тя да плати поне част от цената", заяви Йелън.  

В Русия възниква проблем с консервите 

По-рано стана известно, че санкциите заради войната против Украйна са довели до това, че в Русия вече не достигат елементи и суровини за производството на най-различни стоки. В частност, руските компании изпитват недостиг на ламарина за производство на консерви. 

Цената на най-евтините консерви вече скочи с 28%. Сега в магазините в Русия консерва шпроти струва средно 120 рубли (към 2 лева). 

Самата опаковка е поскъпнала с 60-70%. Обикновено заводите в Русия купуват бурканчета и тенекиени кутии от Европа, Япония и Китай, но сега доставки има само от Китай.