С 1,8 на сто е поскъпнала издръжката на живота през второто тримесечие на тази година спрямо първото. От юни миналата година до юни тази година, животът е поскъпнал с 16,8 процента. Това съобщи Любен Тонев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ на редовния си брифинг, отчитайки потребителските цени и издръжката на живот за второто тримесечие на 2008 г. в страната. Подобно покачване на цените не е имало от 1996 г. насам, по време на управлението на Жан Виденов, е категоричен Тонев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
В момента издръжката на член от семейството е 456,59 лв., а 1826 лв. са необходими за 4-членно домакинство, за да се храни, почива, да отделя средства за образование, дрехи и здраве.
Фактори, които определят инфлационния ръст в България, са следните – покачване цената на природния газ от 1.01.2008 с 9.9% и с нови 5.16% от 1 юли; покачване на храните и горивата в световен мащаб; увеличение разходите за транспорт и процес на плавна конвергенция на цените в страната в посока към средните за ЕС равнища.

Във вътрешно-политически план причините са в създаването на възможност за формиране на картелни цени, понижаване производителността на селскостопанската продукция, която е традиционна за България и голяма разлика между изкупни и търговски цени, тъй като са замесени криминални структури в системата.
Най-голямо е покачване на цените на хранителните стоки, транспорта и съобщенията, докато в другите страни, членки на ЕС, са увеличени семейните разходи за образование поддръжка на жилища.
На родния пазар оризът е поскъпнал от март до края на юни с 36.1%, макаронените изделия с 5.6%, а хлябът – с 8.5%. Цената на баничките и гевреците се е покачила с 13%, а на пилешкото и агнешкото месо – съответно 8% и 3.4%. Задържат се цените на телешкото и колбасите, но олиото бележи ръст с 86.9% на база годишно покачване.
Единственото сезонно намаление е на зеленчуците с – 0.2%, но даваме за плодове с 6.2% повече. Традиционно използваните варива от бедните домакинства като леща и зрял фасул също подлежат на инфлационен ръст. Лещата – с 7.9%, а бобът – с 13.2%, в средногодишен план съответно с 51.9% и 36.1%. Храната и напитките в заведенията за обществено хранене са се вдигнали с 2.6% за тримесечието и с 24.3% спрямо аналогичния месец на миналата година. Ядем само по 7 кг ябълки на година, което е в пъти по-малко от консумацията им в останалите европейски страни.
От поскъпването не са пощадени и децата. За бананова каша родителите отделят с 29.2% повече от началото на годината и с 25% - за плодовите пюрета. Издръжката на малчуганите до 1 година вече е 250.85 лв., а за 14-18 годишните тя е 427.21 лв.
Границата на бедността е 177.81 лв. на човек в семейството, което е скок от 0.7% за тримесечието и 16% за годината. Нискодоходните домакинства с под 160 лв. месечен приход на човек са 52.5% от цялото население на страната. Покупателната способност на българите е спаднала с 41.1%. Тази тенденция генерира невъзможност към ориентиране на разходи за образование, свободно време и транспорт.
Най-ниско платени отрасли към момента в България са лицеви кожи и изделия със средна работна заплата от 280 лв., текстил – с 309 лв. и хотели и ресторанти – 313 лв.
Препоръките на Евростат към ЕК са информацията за възнагражденията да се формират на база групи население, поне 1 път в годината да се публикуват данни за покупателната способност на домакинствата и да се създаде индекс на цените за възрастните хора.
Прогнозата на ИССИ към КНСБ е за продължаващо нарастване издръжката на живот до края на 2008 г. , но с по-малки темпове и стопиране на инфлацията до 14.5%. /БЛИЦ