Адвокат Екатерина Димитрова от дълги години стои зад гърба на едни от най-известните личности в България. Преди дни тя спечели приза „Адвокат в медиите“, но за нейната класа доказателство не е само настоящата награда – през 2014 и 2015 година тя е обявена за адвокат №1 на България. БЛИЦ я потърси да разкаже как съчетава работата с личния си живот, лесно ли се печели доверието на известните и редом до кого още иска да застане в съдебната зала. Ето и нейните отговори:

- Спечелихте преди дни приза „Адвокат в медиите“, а вече имате зад гърба си две награди за Адвокат №1 в България за 2014 и 2015 година. Какво означава за вас новото отличие?

- Заслугата за тази висока и престижна награда имат моите клиенти, приятели и партньори, всички те, които ми поверяват не само своята защита, но и доброто си име, почтеността и правото си на личен живот. За мен истинската награда е тяхното признание, уважение и доверие, а наградата „Адвокат в медиите“ е просто перла в короната.

- Лесно ли се печели доверието на известните хора у нас? Кое е най-важното?
- Известните личности са хора като всички останали. Но при тях е по-завишено чувството за чест и лично достойнство. В работата си се стремя да бъда максимално открита и точна с човека срещу мен. Никога не съм подвела клиент. Сядаме и обсъждаме конкретния казус - какво може да постигнем, върху какво трябва да се концентрираме. Не съм от адвокатите, които казват това, което клиентите им искат да чуят, само за да ги спечелят. Клиентът трябва да бъде добре и правилно информиран, за да може да вземе вярното решение. За мен е важно да имам добра комуникация с клиентите си. Никога не си позволявам да квалифицирам даден казус като предварително обречен, предпочитам да анализирам ситуацията и така успявам да превърна проблемите и препятствията във възможности, а успелите и известни хора искат точно това - решения на проблемите им.

- Какво е да си адвокат на Христо Стоичков, Калин Сърменов, Жени Калканджиева, Ваня Червенкова, Моника Валериева, Гергана Ташкова, Благой Иванов - популярни лица от различни сфери на обществения живот?
- С две думи- чест и отговорност. Всеки един от тези хора е пример за подражание и ролеви модел, от който човек може да се учи. Подходът им към живота е строго индивидуален и по своему уникален. Общувайки с тях, лично аз черпя вдъхновение от постиженията и успехите им и не рядко се случва да си "открадна" някоя успешна тяхна стратегия, когато същата е приложима и в моята практика.


 

- Има ли някаква основна разлика в подхода ви при работата със спортисти, актьори и другите познати лица, които са ви клиенти? 
- С всичките си клиенти - известните и не толкова, работя по един и същи начин. Разликата е в това, че известните личности водят повече дела, с които да защитят достойнството и правото си на личен живот. Полагам едни и същи усилия и старание в работата си с всичките си клиенти. Популярните лица, без значение в коя област са известни, са по- взискателни към услугите, които получават, в това число и адвокатските. И за мен е огромно предизвикателство да отговоря на високите им критерии.

- На коя друга известна личност в роден или световен мащаб искате да сте адвокат?
- За мен би било огромно предизвикателство да защитавам например изключително талантливия Кевин Спейси, когото вече повече от месец цял Холивуд обвинява в сексуално посегателство и срива една кариера, градена с години.

- Кое е било най-трудното дело в кариерата Ви?
- Надявам се най-трудното ми дело да предстои.

- Какво Ви дава и какво взима тази професия, остава ли ви свободно време за близките Ви?
- Когато човек е добре организиран, намира време за всичко. Лично аз обичам да пътувам със семейството си.

- Какво следва оттук нататък?
- Не приемам наградите като връх в кариерата си, а като материален израз на признанието на своите клиенти. Поради което ще продължавам все така всеотдайно да се боря за справедливостта и да им помагам, без значение от тяхната професия и известност. Всеки трябва да получи така нужната му справедливост и защита на доброто име.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ

А ето какво казват и самите клиенти на адвокат Екатерина Димитрова за нея: