Д-р Людмила Емилова е един от най-добрите български диетолози. Лекар с три специалности: вътрешни болести , ревматология и кардиология и здравен мениджмънт. Член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. Последовател на системата за лечебно гладуване на Лидия Ковачева.

През клиниката на д-р Емилова, работеща по методите на природонаучната медицина, са минали над 43 000 пациенти. Сред тях има хора от САЩ, Канада, Нова Зеландия, арабските страни. Вижте какви съвети дава тя в интервю за "Марица".

Д-р Емилова, коя е най-добрата диета в августовските жеги?
- Август е  най-хубавият месец за спазване на диети, защото има огромно изобилие от всякакви плодове - изключително вкусни,  с много силен ефект за здравето ни.

Ако искаме да свалим килограми, е много удачно да го направим точно през август заради  изобилието от дини. Още сутринта можем да започнем с  диня, чай или чаша вода - в зависимост от предпочитанията.  Всеки път когато огладнеем, отново хапваме диня и така за целия ден можем да изядем 2 или повече килограма, без корите.

След консумацията на диня уринираме  много  и изхвърляме по-големи количества вредни вещества. Динята действа слабително, така че изчистваме няколко пъти дебелото черво. И всъщност през цялото време не се чувстваме гладни.

Така през целия ден хем сме сити, хем на другия ден ще тежим най-малко 1-2 килограма  по-малко.

А хора, които са  прекалявали със солените храни, ще свалят и повече килограми.

Ще изчезнат отоците около очите и глезените, килограмите веднага ще се намалят

Разбира се, подходящи за диета са и всякакви други плодове, които зреят през  този месец - грозде, прекрасни праскови, кайсии, сливи, ранни круши.

Можем да редуваме - един ден да хапваме диня, а в следващите дни  други плодове.  Можем да включим и билков чай с мед или по 1-2 чаши вода. На два часа, започвайки сутрин от 8 до 18 часа вечер, можем да редуваме вода с плод. 

-  Как трябва да се храним правилно през лятото? Какви грешки не бива да допускаме?
- Най-голямата грешка, която най-често допускаме, е това, че слагаме много сол в храната. Доста хора сутрин закусват супички, сандвичи, което също не е полезно.   

Когато в храната ни има големи количества сол, всъщност препарираме голяма част от клетките си.  Организмът ни се съпротивлява, като задържа течности. И така с всеки изминал ден, хранейки се със солени неща, трупаме килограми, затормозваме работата на бъбреците. Задържайки големи количества течности заради погълнатата сол, караме сърцето да работи много по-усилено.

Затова много често, когато прекаляваме със солта, е по-вероятно да се получи инфаркт или инсулт, повишава се кръвното налягане, може да се стигне и до сърдечна недостатъчност.

Така че моят съвет е: колкото може по-малко сол в храната

През лятото има толкова вкусни зеленчуци, можем да си сготвим чудесни постни храни. Няма нужда да солим допълнително. Ако искаме да ни е по-вкусна храната с минимално количество сол, можем да останем няколко дни на плодове, чай и мед - така рецепторите за сол отново придобиват своята чувствителност и към по-малки количества сол.

Ето едно чудесно здравословно меню за лятно хранене. Сутринта сме само на билков чай или на чаша-две вода, в 10 часа хапваме плод или пием сок от зеленчуци или смути, но без  ядки.  

На обяд и вечерта - голяма салата от зеленчуци, в която няма сол, но овкусена с  различни подправки и много лимон. Той създава алкална реакция в организма, т.е. прави ни по-млади и по-красиви. Можем да капнем и малко зехтин или да прибавим сурови, накиснати предварително във вода, семена от тиква или слънчоглед.

Към салатата, която трябва да е основното в менюто ни на обяд и вечеря, е добре да прибавим постни храни  - боб, леща, грах, нахут.

Грах на пара, подправен с лимон, е чудесен за летен обяд или вечеря. Вкусни и полезни са картофки, тиквички, моркови на пара или на скара. 

- Трябва ли да намалим месото през лятото?
- По-добре да минем на постни храни. На много малко хора в жегата им се яде месо или яйца, така че можем да ги хапваме по веднъж в седмицата, но без хляб, картофи или ориз, а с огромна зеленчукова салата без сол, с лимон и семена.

Хранейки се така, ще поддържаме по-ниско тегло, дори ще отслабнем. В деня след животинската храна можем да останем на плодове и така ще изхвърлим всички  погълнати токсини.

През лятото е добре да хапваме риба. Но не от рибарник, където се храни със смески, пълни с антибиотици, хормони и химикали.

Яденето на риба е полезно, но не всеки ден

Както всяка животинска храна, рибата съдържа  и наситени мазнини, така че не бива да прекаляваме с консумацията й. 

Морските дарове - омари, калмари, също съдържат доста холестерол. Можем да хапваме, стига да не е в големи количества и много често.

- Какви храни не трябва да смесваме?
- Белтъчните храни изискват по-кисела реакция в стомаха ни, за да се разградят до аминокиселини, докато въглехидратните храни искат по-алкална реакция, за да се разградят до глюкоза. Така в стомаха не трябва да попадат  едновременно белтъчни и въглехидратни  храни - можем да ядем едните на обяд, другите - на вечеря.

Смята се, че за да спим добре, трябва да хапваме на обяд белтъчните храни -бобови растения, соеви храни, гъби, ядки.  

Въглехидратните храни пък трябва да ядем вечерта - те гарантират по-добър сън, защото подпомагат образуването на  повече серотонин в мозъка. Въглехидратни храни са: пълнозърнест хляб, кафяв, черен ориз, булгур, киноа, просо, елда, спагети (но не макарони и юфка).

Спагетите са полезни. Особено ако са пълнозърнести  (интеграле), спокойно два-три пъти в седмицата можем да хапваме от тях.

- Кои храни превръщат жените в красавици?
- Колкото повече сурови плодове и зеленчуци приемаме ние, жените, и колкото по-малко животински храни ядем, толкова по-свежа и гладка ще изглежда кожата ни. Прекаляването с мляко и млечни продукти е причина за поява на кожни обриви.

Както казах, за да нямаме отоци по лицето, глезените, трябва да внимаваме със солта. Освен това, колкото повече животински храни ядем, толкова повече отпадни вещества остават в дебелото черво. Всмукват се обратно и част от тях отиват в подкожната мастна тъкан.

И не може кожата да изглежда добре, ако под нея стоят подобни отпадъци. Затова трябва да се грижим дебелото ни черво да работи добре, като консумираме много сурови плодове и зеленчуци, бобови храни, пълнозърнест хляб, семена и ядки. И това е тайната, за да изглеждаме по-млади, по-стройни,  по-секси.

- Има ли храна, която бързо може да ни стабилизира имунитета?

- Това е чесънът. Правени са експерименти с ракови клетки - където има чесън, нито една ракова клетка не се развива. Така че нашите естествени антибиотици - лук, праз и чесън, трябва да присъстват на трапезата ни. Плюс плодове и зеленчуци, постни храни - това е рецептата.

- Възможно ли е да си гарантираме дълголетие с правилно хранене?
- Японският професор Йошинори Осуми, който получи Нобелова награда през 2016 г. за откритието си, че при гладуване клетките се прочистват и се подмладяват, обясни механизма на клетъчно ниво. А ние на практика го правим с всички наши пациенти чрез плодолечението, тъй като то пречиства всяка клетка и я прави по-млада. И когато се върнат вкъщи и на работа, често  чуват: Я, колко си се подмладил!