В България можеш да се имунизираш в рамките на 2 часа с ваксината, която си избереш. Няма друга такава страна в Европа. Но желаещи няма. Това каза в интервю за "Дойче веле" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Завиждам на колегите в Германия за подкрепата, която получават", добави той. 

"Намираме се в много странна ситуация. Няма друга страна в Европа, в която можеш да се имунизираш в рамките на два часа с ваксината, която си избереш. Налице са и четирите, разрешени от ЕМА. В същото време продължаваме да сме с обхват между 3 и 13 000 дневно, което е много ниско. Ако ние не достигнем 35-40 000 дневно няма как към есенния сезон да сме достигнали някакви защитни нива", предупреди доц. Кунчев.

- Доктор Кунчев, България продължава да е последна по ваксинации в Европейския съюз. Къде се провалиха властите?

От чисто епидемиологична гледна точка ситуацията е много добра. Ние имаме под 20 на 100 000 заболеваемост и под 2 на 100 000 смъртност. Но същевременно сме с най-ниския обхват ваксинирани. Това не е изненада.

И досега, при други кампании за препоръчителни ваксини, обхватът в България е много нисък. Така е с грипната ваксина, с ваксината срещу рак на маточната шийка. Това се дължи преди всичко на изключително ниското ниво на доверие във всички институции, включително и в здравните. Тези социално-психологически системи са най-трудни за въздействие. Те са инерционни. Дори да правиш всичко необходимо, резултатът се вижда след няколко години. 

- Защо хората не вярват във ваксините? Защо точно в България? Нима тук хората четат повече невярна информация в интернет?

Ролята на социалните мрежи е много голяма. В 80 процента от случаите информацията там е невярна или изкривена. Тя създава у хората страх и подхранва известните теории за какво ли не, че здравето се уврежда, че ваксините не са достатъчно изпробвани, стигайки и до най-крайните и абсурдни неща - чипиране, връзки с 5G и т.н.

- Но не може да се продължава така. Ще се стигне до поредна вълна, поредно препълване на болниците. Делта мутацията се разпространява. Какво може да се направи?

Доста неща можем и трябва да направим. На първо място да ангажираме всички структури в държавата, няма как здравното министерство само да се справи. Завиждам на колегите в Германия донякъде, защото виждам колко силна подкрепа на най-високо политическо ниво имат. Колкото по-ниско е нивото на доверието в институциите в България, толкова повече ние трябва да се стараем да даваме цялата информация.

За съжаление, моето лично впечатление е, че не е въпрос само на информация. Хората взимат това решение по-скоро на емоционална база, отколкото на рационална.

Трябва повече да се наблегне на емоционалното вземане на решения и преодоляването на страхове. Трябва да имаме подкрепата на медиите, защото не знам за друга страна в Европа, която да дава толкова широко поле за изява на откровено антиваксърски настроения, включително и у колеги лекари. Всичко това разколебава хората. 

- Какви са вариантите оттук нататък - по-всеобхватни кампании, финансово стимулиране на ваксинираните? 

Имаме примери в тази насока. Комплексът Албена е първият, който постигна в отделни хотели и ресторанти 100% ваксионационно покритие. Там раздаваха 500 лева като стимул на всеки имунизиран.

Министерството започна разговори с международни организации, с Европейската комисия, със Световната здравна организация, които са готови и технически, и финансово да подкрепят такива дейности. Беше създаден и обществен съвет, включващ представители на медиите и други известни лица, които да подкрепят такава кампания. 

- Стига се до абсурдни ситуации заради ниския интерес. Появи се информация например, че ще се наложи да изхвърляме ваксини. Така ли е?

Намираме се в много странна ситуация. Няма друга страна в Европа, в която можеш да се имунизираш в рамките на два часа с ваксината, която си избереш. Налице са и четирите, разрешени от ЕМА. В същото време продължаваме да сме с обхват между 3 и 13 000 дневно, което е много ниско. Ако ние не достигнем 35-40 000 дневно, няма как към есенния сезон да сме достигнали някакви защитни нива.

Относно изтичането на срока на годност - така е, но към момента няма партиди, които да се е наложило да бъдат унищожени. Първите големи количества на AstraZeneca ще достигнат срока си на годност в края на август. Има интерес към тях и от съседни страни, и от по-далечни.

В момента се водят разговори с Черна гора, Косово, Босна, Бутан. Механизмът е сложен - трябва ни разрешение на производителя и трябва да го координираме с Европейската комисия. Всичко това отнема време. 

- Оптимист ли сте, че страната някак ще се справи с тази ситуация? 

Тази ситуация съвпадна и с проблемното политическо положение, с честите избори, със служебно правителство, което има орязани правомощия. Надявам се, че ако бъде съставено редовно правителство, то ще припознае това като първа и най-важна задача.

От епидемиологична гледна точка държавите не само в Европа, но и в целия свят, нямат по-важна задача от тази да предпазят обществото от нова вълна. 

- Кога ще има нов ръст на заразените в България? Делта мутацията се разпространява изключително бързо в другите европейски държави.

Обикновено в България ситуацията се променя между месец и месец и половина след Западна Европа. Затова очаквам в края на август или началото на септември това да се случи.