"При убедителна победа на ГЕРБ на 29 октомври може да имаме нов кабинет в рамките на сегашния парламент" - това мнение изрази социоложката от "Тренд" Евелина Славкова.

Евелина Славкова

По думите й президентът Румен Радев няма да рискува да прави политически проект с аватари.

"Сглобката е стабилна и в голяма степен заради геополитическата ситуация. Все пак Денков направи голям гаф, но и той, и кабинетът ще оцелеят", категорична е социоложката.

Ето какво още заяви тя в интервю за "Марица":

- Г-жо Славкова, ще доведат ли масовите протести на зърнопроизводителите до сериозен трус в управляващата сглобка?

- Няма как такава ситуация да не доведе до сътресение и напрежения. Най-вероятно партньорите в (не)коалицията имат различен подход и отношение към този казус. Но тази ситуация, която тепърва ще се развива, няма да доведе до разваляне на т.нар. сглобка или до оставка на този кабинет.  

Гафът с репликата „терористи“ по отношение на зърнопроизводителите на Николай Денков е налице със сигурност. Никой политик не би трябвало да използва такава реторика по отношение на който и да било бранш. Това е абсолютно неприемливо. 

Но не смятам, че тази неприятна ситуация ще доведе до оставката на премиера, тъй като причините за конструирането на тази сложна сглобка са много по-големи от решаването на тази ситуация, която все пак ще намери решение.   

В случая сме свидетели на друг, по-агресивен подход в политиката, за разлика от практиката при Борисов, когато такива ситуации се овладяваха със срещи, с разговори с протестиращите, с удовлетворяване на част от исканията им.  

Резултатът от такъв по-агресивен подход няма да е добър. Не казвам, че исканията на зърнопроизводителите трябва да се удовлетворят на 100 процента, но когато един бранш е силно обединен, готов за протести, е нужен диалог за намиране на конструктивно решение. 

- Имат ли основание подозренията, че някой умишлено подстрекава протестите? 

- В последно време и заради геополитическата ситуация нещата се изостриха, станахме изключително чувствителни към такива теми, веднага влизаме в конспиративни тези за това кой има интерес. Не вярвам на такъв тип конспирации.

Зърнопроизводителите имат своите финансови интереси, които са достатъчен стимул за събитията, които се развиват в момента. Не трябва всяко събитие, което се случва, да минава през призмата на конспирацията.

- Защо ГЕРБ толкова бавят обявяването на кметските си кандидатури за София, за Пловдив?

- Не съм сигурна, че има целенасочена стратегия в бавенето. По-скоро става въпрос за търсенето на най-адекватните кандидати, които да имат най-големи шансове.

Топсоциоложка обяви ексклузивно пред БЛИЦ защо ГЕРБ размазва ПП/ДБ, ако вотът е днес, и кой печели от войната Радев-Денков!

Мисля, че за Пловдив най-вероятно има решения, а София е по-специфичен казус, тук електоралната картина е твърде сложна и наистина успешен кандидат на ГЕРБ трябва да бъде подготвен, за да е силен опонент и конкурент на този на ПП-ДБ-Спаси София. Вероятно целта е, ако има загуба на ГЕРБ, тя да не е драматична като разлика.

- Как ви изглеждат шансовете на Васил Терзиев да спечели кметския стол в София? 

- Той прибягна до реторика, която допада на електората на ПП и ДБ ​- да бъдат сменяни имена на улици, да бъде премахнат паметникът на Съветската армия. Но очакванията към тази кандидатура бяха по-високи - вижда се липса на подготвеност по конкретиката на проблематиката извън красивите обещания за светло бъдеще.

Смятам, че на Терзиев няма да му бъде лесно. Но нека да видим и кандидата на ГЕРБ, за да определим кой има по-големи шансове за победа. Въпреки че ПП-ДБ загубиха електорална подкрепа заради т.нар. сглобка, „Спаси София“ в столицата успява да компенсира тази загуба, което означава, че шансовете на Терзиев не са малки.

- Кой е с по-големи шансове на кметските избори в национален план -"Промяната" или ГЕРБ?

- ГЕРБ имат по-големите шансове да спечелят повече кметове и общински съветници. Това се дължи на няколко обективни причини. Разбира се, правя този анализ в контекста на още неизвестни кандидатури и незапочнала официално кампания.

Но ПП-ДБ не направиха нещо много важно ​- да изградят стабилни структури, които да работят по места по време на изборите. А те са изключително важни за добро представяне на местния вот.

При това ГЕРБ имат и силни кметове, спечелили последните избори с висока подкрепа и които ще бъдат отново номинирани. Избирателите се движат и по инерция, т.е. подкрепят познати кандидати. Така че не е без значение това, че ГЕРБ в момента държат местната власт.

А и част от хората са разочаровани. Проучванията ни показват, че на национално ниво се отваря разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ, стигайки през септември до близо 7%. Това е обяснимо.

ПП дойдоха на политическата сцена най-вече с анти ГЕРБ реторика, с обещания за смяна на модела. Реалните им действия обаче доведоха да разочарование у част от избирателите. ПП-ДБ ще бъдат затруднени и от факта, че някои от кандидатурите им не са достатъчно популярни.

- Ще играе ли задкулисно президентът на тези избори? 

- Със сигурност е имало такава калкулация президентът да издига кандидати по места, които са подкрепени от инициативни комитети. Това обаче се промени след съставянето на редовен кабинет.

Предполагам, направена е сметка, че при сегашната ситуация шансовете на подобни кандидатури са много малки. Ако резултатите им в областните градове са трето-четвърто място, това ще отнеме от силата на президента. Смятам, че това е довел​о до решение да не се влиза в такава ситуация, извън може би това, което чуваме, че хора от служебните кабинети ще се кандидатират в Шумен, Благоевград, Смолян.

Едва ли обаче президентът ще ги припознае в кампанията и ще ги легитимира по някакъв начин - по-скоро няма да влиза открито в този мач.

Ако след мандата Румен Радев реши да реализира политически проект, той трябва да стане негово лице. С аватари няма да стане - ситуацията с ПП е обеца на ухото на президента.

Но най-вероятно решението за негов политически проект ще бъде взето в зависимост от обстоятелствата. Видно е, че президентът има политически амбиции, но ще се съобрази със ситуацията и с позициите, в които се намира.

- Наблюдаваме ли нова игра от страна на Бойко Борисов, който се дистанцира внимателно от ПП-ДБ и кабинета, за да не обира негативи? Може ли това да е подготовка за удар срещу партньорите в подходящ момент?

- Нещата в ГЕРБ изглеждаха в очите на доста хора трагични, когато от първа политическа сила трябваше да се съобразят с втората сила. Това обаче има своите позитиви за тях.

В коалицията с ПП-ДБ ГЕРБ се прелегитимираха, а от друга страна, не носят отговорност за действията на кабинета. А всеки управляващ търпи негативи. Така че ГЕРБ са в позиция хем да участват в управлението, хем в очите на хората други управляват. Това е доста изгодна позиция. 

Смятам, че местните избори ще бъдат повратен момент за това дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание и в рамките на конструираното в момента мнозинство. Ако например след първи и втори тур осъмнем с преобладаващо синя карта на България, каквато вече сме виждали след местни избори, претенциите на ГЕРБ към управляващите ПП-ДБ ще нараснат.  

Това прави цената на тези местни избори още по-висока, защото може да предизвика преконфигуриране на този кабинет още преди ротацията, планирана за началото на март. Но това не означава предсрочни избори, а по-скоро нов кабинет в рамките на това НС, което конституцията позволява.

Поне заради геополитическия контекст. И заради това, че сглобката беше създадена и с аргумента да не се дава властта отново на президента, който се явява доста сериозно лепило за тази сглобка.    

Двата елемента - резултатите от местните избори плюс оценката за правителството в следващите месеци, ще бъдат основата за разговори и евентуална промяна на това правителство.

- Какъв все пак е реалистичният хоризонт на сглобката?

- Зависи от ситуацията как ще се развива разговорът след първото сериозно изпитание ​- местните избори. Сглобката е стабилна и в голяма степен заради геополитическата ситуация.

Всяка от политическите партии иска да си говори с партньорите ни навън. А вкарването на държавата отново в предизборна ситуация, без стабилен кабинет, при липса на особена промяна в електоралната картина, няма да бъде възприето добре нито от обществото, нито от международните ни партньори.

Не смятам, че някоя от политическите сили ще хвърли държавата в хаос. Ще се търсят други инструменти за решаване на ситуациите. 

Коя е тя?

Евелина Славкова е представител на младото поколение социолози в България. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Съосновател на Изследователски център „Тренд”, член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). Експерт в сферата на маркетингови и електорални  изследвания, политически, демоскопски и социални проучвания. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук