Радан Кънев и Елена Йончева защитиха джендър-идеологията и регистрацията на ОМО „Илинден“ пред ЕП. Защо да се сърдим на САЩ?

Петър Николов е политолог, историк и активен наблюдател на политическия живот. Доктор по история и доцент по Политически науки в Нов български университет, той е автор на няколко монографии, в които изследва еволюцията на принципите и ценностите на политическия консерватизъм, пише tribune.bg.


От 2017 г. е заместник-министър на образованието.

-Доц. Николов, как бихте коментирали доклада на Държавния департамент на САЩ, в който България е критикувана, че не признава македонското малцинство?
- Само преди няколко месеца българските евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева предложиха текстове с подобно съдържание в прословутата резолюция на Европейския парламент срещу България.

Ако си спомняте, там имаше изрични текстове за регистрация на сепаратистката ОМО „Илинден“, за въвеждане на джендър-идеологията в Закона за защита от дискриминация, за допускане на политическа агитация на турски език и за ратификация на Истанбулската конвенция.

Тогава българските представители от прогресивния спектър потърсиха за съюзници цялата левица (либерали, социалисти, зелени и комунисти) и преглътнаха присъствието на тези текстове, само и само резолюцията да мине. Срещу нея гласува десницата (ЕНП, консерваторите и националистите).

Това беше национално предателство. Тежко национално предателство, напомнящо вица за българския казан в Ада, на който нямало дяволи, тъй като българите сами се дърпали един друг обратно в него.

След като заслепени от омраза и идеологически клишета, български политици са склонни да извършат подобен акт, защо се учудваме на текстовете в доклад, писан във Вашингтон?

В тази си част докладът е некомпетентен и тотално вреден за самите САЩ и за атлантическата общност като цяло. Защото българското общество има дълбоки убеждения и по двете теми.

-Вие не приемате джендър-идеологията и гей браковете. Как оценявате натрапването на ЛГБТИ идеологията в обществото ни? 
- „Джендър-идеология“ е политически жаргон, зад който се крие усилието на съвременните леви да превърнат пола от биологическо в идеологическо понятие, същото което някога национал-социалистите направиха с понятие като „раса“.

Подчертавам изрично, че около техните тези никъде няма политически консенсус – навсякъде и в Америка, и в Европа, те се защитават от левицата и от либералите и се осъждат от десницата. Затова е странно в официален документ САЩ да атакуват страни за нещо, което не се приема за нормално и в тяхното общество.

-Смятате ли, че България би могла да отстъпи по тази тема и да жертва традиционното българско семейство в името на джендър-идеологията?
- В България джендър-идеологията се защитава и то с половин уста, само от три политически сили – „Демократична България“, коалицията на Мая Манолова и БСП.

Като БСП го прави само чрез представителите си в Брюксел и Страсбург, докато тук Корнелия Нинова се кълне в обратното.

Очакванията ми са, че на тези избори ДБ ще влезе в парламента, но с резултат малко над бариерата, коалицията Манолова-Хаджигенов ще остане зад борда, а БСП ще постигне най-лошия резултат в историята си от 80 години насам. Убеден съм, че скоро България няма да тръгне по пътя на джендър-идеологията.

-Годишният доклад на САЩ се публикува от 2000 година насам. Уместно ли е в предизборна ситуация този документ да бъде използван като бухалка от  партиите, подкрепящи ЛГБТИ идеологията и признаването на македонизацията?
- Не разбирам с каква цел САЩ изготвят този доклад. Видяхме през последните години, колко проблеми имат те с расизма, с полицейското насилие, с оспорването на честността на изборите, със свободата на словото.

Ако през 2000 г. е звучало уместно Вашингтон да размахва пръст на света по тези въпроси, точно в момента това изглежда по-скоро комично. Казвам го като човек, който обича Америка и е убеден привърженик на евро-атлантизма.

Прочее България е част от Европейския съюз, който е значително по-подреден в това отношение. Никъде в Европа не можеш да гласуваш без да покажеш документ за самоличност, никъде в Европа не убиват хора при потушаване на политически протести.

В обществото винаги ще има радикална левица, радикална прогресивистка сила. Имало я е преди 100 години – комунистите. Има я и днес – хора като Радан Кънев, като Хаджигенов и пр.

Тези хора са приели ролята на политици, които се борят срещу Църквата и християнските ценности, срещу патриотизма и разбирането за националната принадлежност като нещо повече от притежаване на българско гражданство.

Не смятам, че в тяхното присъствие на политическата сцена има нещо лошо – то е част от свободата и политическия плурализъм. Реагирам негативно единствено, когато такива хора си позволяват да се наричат „десни“. Не, не са десни, а ултралеви.

-Либералните експерименти биха ли могли да повлияят на консервативните убеждения и православните ценности на мнозинството от българите?
- Влияят. Обективният анализ показва, че в България вече има значима група млади, космополитни хора, които не споделят традиционните ценности и имитират най-крайните прогресивистки политически тенденции, които доминират в Холивуд, по двете крайбрежия на САЩ, във Великобритания, Нидерландия и Скандинавските страни, в протестантската част на Германия.

Тези хора ги има, няма лошо гласът им да се чува и да участват в политическия дебат. Има лошо обаче да прекроим страната си по техен тертип. Защото крайната цел на прогресивизма е да разруши наследството ни като нация. Да няма нищо.

Да няма европейци, защото те трябва да се оставят да бъдат погълнати от тълпите мюсюлмански и африкански мигранти. Да няма българи, защото историческата ни памет трябва да бъде разпарчетосана на алтернативни исторически разкази.

Да няма християни. Да няма мъже и жени. За всяко от тези теми прогресивистите вярват, че не е реалност, а изкуствен конструкт. И искат да го деконструират. Пътьом ще разрушат и свободата, заменяйки я с цензурата на новата политическа коректност. 

-Смятате ли, че тези теми са скрития мотив за атаките на  партии като “Демократична България” срещу управляващите? Николай Хаджигенов и “Изправи се! Мутри вън” също се заявяват като застъпници на ЛГБТИ  общността.
- Да. Това е реалната движеща сила на тези формации. Помните как те седмици наред повтаряха, че искат Бойко Борисов да подаде оставка, да се свика Велико народно събрание и да се приеме нова конституция, нали?

Какво стана, когато Борсов излезе и каза „ОК, дайте да свикаме Велико събрание за да сменяме конституцията, а аз ще подам оставка“. Помните ли? Изведнъж всички се отказаха от тази теза. А с руските шпиони?

Партиите от ДБ от години имитират, че искат категорично противопоставяне на руските разведки в България. И точно това се случи. От няколко години руската пета колона е подложена на постоянен, усилващ се натиск от българската прокуратура и буквално е изчегъртвана от позициите, в които се е окопала.

Някой от „Демократична България“ да коментира сериозно темата, да отбележи положителната тенденция? Няма и да се случи. Същото важи и за „борбата“ им с т.нар. олигарси.

Видяхме как държавата тръгна срещу смятани за недосегаеми фигури като Миню Стайков, Ветко Арабаджиев, Николай Банев, братя Бобокови и на първо място Васил Божков. И по тази тема мълчат.

Каква е позицията им за коронавируса? Когато управляващите разхлабят мерките, те крещят „Искате да ни убиете“, когато ги затегнат веднага следва: „Маските са за да мълчите“...

Суровата истина е, че на Демократична България, на „мутрите“ на Мая Манолова и на прогресивното крило в БСП не им пука нито за съдебната реформа, нито за геополитическата ориентация на България, нито за олигарсите, нито за коронавируса.

Дневният им ред са каузите на мигрантите, на БХК и на ЛГБТИ общността. На либералния интернационал, който цели да разруши европейската и българската ни идентичност точно така, както някога искаше да ги разруши комунистическият.

-Няколко дни преди изборите, каква е Вашата прогноза за резултатите на 4-ти април?
- Категорична победа за ГЕРБ и СДС. Борисов определено не е съвършеният политик, но особено през последната година показа, че умее да се държи държавнически и да строи мостове, тогава, когато другите ги палеха и рушаха.

Българският избирател ще му даде властта отново - не защото е безгрешен, а защото алтернативата просто е отвратителна.