"Политиката вече е достигнала такова дъно, че няма смисъл да се коментира", това заяви пред БЛИЦ математикът професор Михаил Константинов, във връзка с политическата обстановка у нас. Според експерта е изключително трудно да се прогнозира дали предложеният кабинет от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) ще бъде одобрен от депутатите в 46-ото Народно събрание.  

- Според вас ще мине ли проект-кабинетът на ИТН при гласуването в сряда?
- Както се казва "фифти-фифти", т.е. с този отговор нищо не казвам. Политиката вече е достигнала такова дъно, че няма смисъл да се коментира.

- В такъв случай какво следва от тук нататък?
- Ако този кабинет не бъде подкрепен, мандатът отива при ГЕРБ по Конституция, които ще го върнат веднага и мандатът отива при трета политическа сила, която президентът избере.

- Коя смятате че ще бъде партията, на която президентът Румен Радев ще предостави третия мандат?
- Логично е да го предостави на партията, която го беше издигнала за президент, въпреки че той всъщност формално не е издигнат от БСП, а е издигнат като независим кандидат от инициативен комитет с председател покойният Стефан Данаилов. Все пак логиката изисква това да бъде БСП, която го подкрепи през 2016-та година.

Но от друга страна може и да не стане, всичко е възможно. Другите формации ги знаете кои са: "Демократична България" (ДБ) и бившите мутри, които сега са се изправили. Това са възможностите, те са известни отдавна. 

- Имате ли коментар за рокадите в проектокабинета на Слави и мислите ли, че е възможно да има други до сряда?
- Едно решение на Конституционния Съд от 1992-ра година позволява такива промени, а дали ще има - както ви казах "фифти-фифти".

- Как бихте коментирали разразилите се скандали между ИТН и ДБ?
- Какво да ви кажа, аз вече започнах да се забавлявам с това, което се случва. Това ми напомня на един знаменит лаф, един мой познат навремето ми беше казал: "Тия като ги гледам, трябва или да се обеся, или да почна да се забавлявам. Е, аз на тия няма да им се беся". Препоръчвам на умните българи да седнат и да се забавляват.

- Очаквате ли нови предсрочни избори наесен? 
- Наесен ще има президентски, както знаем. Ако няма избран кабинет, по Конституция отиваме на нови избори. Ще ми е много интересно, ако направим избори две в едно, защото то натам отива. Представете си какво ще става с машините. Ще бъде такова мазало, каквото досега не се е случвало. 

- Хаос ли предричате?
- По-скоро считайте го като предупреждение. Тези машини, които ги има в момента, аз не знам какво е състоянието им, но с тях избори две в едно няма да стане. 

- При нови избори според Вас ще има ли разместване в подредбата на партиите? 
- Вижте, българският народ е доказал, че може да настъпва много пъти една и съща мотика. Няма да се изненадам, ако отидем на избори за трети път. Пак казвам - седнете отстрани, купете си пуканки и се забавлявайте. 

Интервю на Георги ПАШОВ, БЛИЦ