Стига експерименти с експерти! В кабинета трябва да работят политически лица, с ясни позиции, опит и воля за реализиране на политиките, заложени в управленската програмата

Практиката в развитите демокрации е, лидерът на спечелилата формация да бъде избиран за премиер

"Продължаваме промяната" са „баш“ майсторите на политическите машинации

Румен Христов е председател на СДС. Един от основателите на партията в община „Студентска“.  Доктор по икономика. Съветник на президента Желев и главен секретар на президента Стоянов.

Бил е зам.-министър и два пъти министър на земеделието. Председател на Комисията по земеделието и храните в 43-то Народно събрание. Народен представител в 45, 46, 47, 48 и 49 НС. Женен, с една дъщеря.

За парламентарните избори на 9 юни е водач на листатата на ГЕРБ-СДС в 12 МИР – Монтана.

Г-н Христов, две проучвания в последните няколко дни показват значителна преднина на ГЕРБ-СДС пред останалите партии и коалиции. Успокояват ли ви тези резултати?

- Радват ме, но в никакъв случай не ме успокояват. Много е важно ГЕРБ и СДС да мобилизираме максимално нашите поддръжници, да убедим и хората, които се колебаят, че по-голямата подкрепа за нас увеличава шансовете най-сетне да съставим стабилно правителство и да излезем от изборната спирала.

Ако се успокоим и работим по-небрежно, резултатите може и да не бъдат като в проучването. Остават малко повече от две седмици и моят призив е – всички кандидати, нашите щабове и симпатизанти, да оползотворим всеки ден и час, за да убедим хората, че  въпреки умората от поредицата избори, да гласуват е тяхно конституционно право, от което не бива да се отказват, а да гласуват за ГЕРБ-СДС е техният принос към стабилизирането и връщането към нормалността.

- Увеличава ли се вероятността за стабилно правителство след 9 юни? Какви компромиси сте готови да направите отново, за да се случи това?

- Правителство ще има и отговорността за него ще бъде поета от най-голямата политическа сила, която ще спечели изборите – ГЕРБ-СДС. Не можем да живеем повече в това политическо безвремие, трябва да наваксаме трите загубени години от служебните кабинети  и експериментаторите от „промяната“.

И ГЕРБ, и СДС сме доказали през годините, че умеем да се справяме с кризи, ще се справим и с тази! Не бива да се съобразяваме повече с необоснованите претенции, предявявани преди всичко от ПП, които не съответстват на политическата им тежест. Време е да престанат да се изживяват като „баш“ евроатлантиците на всички времена. Те са по-скоро „баш“ майсторите на политическите машинации.

Ние, от ГЕРБ и СДС, сме доказали, че сме последователни евроатлантици и това е видно от действията ни през всичките години. България е част от Европа и трябва да се стремим да спазваме нейните стандарти.

Затова е време да си спомним, че там няма случай втората или третата по резултат политическа сила да вземе всичко и да управлява с недостатъчна подкрепа от избирателите. Видяхме докъде ни докара този експеримент заради лакомията за власт на ПП.

Практиката в Европейския съюз е, правителствата да се съставят пропорционално, но първата сила, която носи отговорността пред мнозинството от избирателите, трябва да има най-голямо присъствие на всички нива на властта.

Политическо или експертно ще бъде новото правителство и кой трябва да е премиер?

- Стига експерименти с експерти! В кабинета трябва да работят политически лица, с ясни позиции, опит и воля за реализиране на политиките, заложени в управленската програма. Те носят отговорност пред партията, която ги е излъчила и пред избирателите й. Експертите никой не ги е избирал и ставайки министри, не е ясно пред кого носят отговорност.

Всеки политик има някаква експертиза, но не всеки експерт може да реализира политики.

Относно втората част на въпроса Ви, отново ще се позова на практиката в развитите демокрации, а именно, че лидерът на спечелилата формация е избиран за премиер.

Вие сте водач в Монтана. Какви са основните въпроси за решаване в региона?

- Монтана се нуждае от свързаност, новостроящият се ускорен път между София и Видин трябва да бъде завършен час по-скоро, за да бъдат привлечени нови инвеститори.

Ако има нови инвестиции, ще има и повече работни места и по-високи заплати. Тези работни места биха задържали младите хора в Монтана, а освен това регионът е много красив и чист, прекрасен за отглеждане на деца. 

Другият важен въпрос за Монтана е язовир „Огоста“, наясно съм и следя всички проблеми там и преди всичко необходимостта от укрепване на стената.

В парламента зададох въпрос на Кирил Петков по темата, защото той беше заявил, че първата му работа като премиер е да се захване със стената на язовир „Огоста“, но както виждаме нищо не се случи, защото всичко, което Промяната обещаха се оказа „въздух под налягане“.

Призовавам хората да отидат до урните и да гласуват с номер 22 за ГЕРБ-СДС, за да излезем от политическата криза и застоя. Защото за разлика от „Продължаваме промяната“, нашата дума тежи и ние изпълняваме това, което обещаем!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!