„ВИП брадър“ 2017 нямаше да е същият без участието на шеф Борис Петров. Безспорно това може да се счита за най-успешният сезон на риалити формата, а голяма заслуга за това има известният кулинар. В продължение на два месеца той тормозеше останалите ВИП съквартиранти и успя да измъкне и най-тъмните им страни от характера. Заради пиперливия си език си навлече гнева не само на съквартирантите си, но и на голяма част от зрителите. Оказа се обаче, че шеф Петров е играл роля във формата, която си е възложил сам при влизането си. За тази своя „мисия“ разказва ексклузивно пред репортер на „ШОУ“, както и за взаимоотношенията си с останалите ВИП съквартиранти.
- Шефе, в предварителния разговор ми споделихте, че във „ВИП брадър“ сте играли роля…
- Естествено! Хората, които посещават моите ресторанти и познават мен от 30 години, се учудиха защо възнамерявам да участвам във „ВИП брадър“. Те са големи бизнесмени и не си падат по такъв род предавания. Казах им, че имам изненада за тях, дори за съпругата ми. Направих си един сценарий, да създам нещо супер провокативно, за да накара тези хора да гледат предаването. 
Колкото и да съм обиждал хората вътре, обидите са били по-скоро аргументирани провокации. Светът е изграден така, че човек се научава повече, когато се измъчва. Истината на всеки е в пролятата кръв. Когато един човек се пече на плажа, когато се качи в скъп автомобил и гледа през стъклото на кола от 500 000 евро – той не мисли за света, защото изглежда честен. За да стане интересно и да провокирам тези деца, които бяха влезли с конкретни мечти, аз направих мечтите им малко по-трудни. По този начин да си заслужат постигнатото. 
Единствено ме хвана страх от Антон Стефанов, тъй като не знаех, че е толкова запознат с играта. Ваня Щерева също е драматург и надушва тези неща. От страх да не ми хванат плана, с тях бях най-груб. Подходих доста арогантно и с Мария, с която се познаваме от години. Трябваше да играя с всички. За да успокоя съпругата си, по време на лайфовете се боядисвах, правех си мустаци – неща, с които й подсказвах, че играя. Донякъде се е усетила, но не очаквах да направи чак такъв жест и да започне да се показва по телевизията. Толкова години съм я пазил от тези неща по нейно настояване! - Смятате ли, че прекалихте в даден момент? Много от съквартирантите се обидиха… 

- Не съм прекалил, но съм минавал малко нивото. Това обаче е нормално. Когато пуснеш лодката в реката, си наясно, че ще ти се наложи и по-бързо да гребеш. В края на краищата обаче аз бях най-нацелуваният. 
Дани Петканов беше другият голям играч вътре. Той е известен като Лудия репортер, но сега така го изигра, че цяла България да го мисли за шматка и чехльо. Малко се бъркат! Ако обърнете внимание, той е единственият, който по логика номинира така, както номинирам аз. Лудия репортер никога няма да бъде чехльо. Както и моите приятели трудно биха повярвали, че като ми скочи някакво футболистче, аз ще се скрия като мишка. Разбраха обаче, че играя и това е част от плана ми. 

- Бяхте ли жертва на агресия от страна на Тото и Дани Златков? Чувствахте ли се в някакъв момент застрашен?
- Беше нормално да агресират. Аз им се разходих на тези деца по главата. Фактът, че се сдържаха, показа, че са едно ниво над това, което са си мислили, че са. Те се задържаха. Нямаше по какъв друг начин да ги провокирам. Това е сезонът, в който се изпи най-малко алкохол. Най-трудно е да накараш хора, които не пият, да агресират. Ако съм затворен вътре с някого, който пие като животно, ще ми е по-лесно. 
През цялото време целях да бъда номиниран. Два пъти ме спасиха – единият път Биг Брадър ми отмени номинацията, вторият път колелото на късмета. С цялата ми лоялност към тези деца, 
аз нямах място на финала 
През цялото време крадях тези деца. Тото извади всичко от себе си – и хубаво, и лошо. Първо ми казваше г-жа Петрова, а после ме нарече баща. Толкова горделив човек като него никога не го е правил. Тази агресия го накара да преосмисли всички неща. Никой не знае, че познавам на Тото майка му, баща му,  другия му баща и т.н. Най-малко аз ще искам лошото на това дете. За него знам неща, които никой друг вътре не знае. Той е уникално дете. Същото се отнася и за Джулиана Гани, която се е скрила зад русите коси. 


"Ползвах Мегз като оръжие срещу останалите
" 

- Взехте под крилото си Джулиана Гани, която разби на пух и прах представите за силиконките… 
- Тя е авангардно дете от бъдещето, което може да скрие три висши образования и талант на пианистка в силикон. В мисията с чавдарчетата се видя, че играта беше между нея и Петканов. Джули е уникална, пич. Даже след като си тръгнах, останах в студиото и си говорих с Любен Дилов-син. Разказах му някои неща и дори той не можеше да повярва. А моята игра беше точно това – да провокирам такива хора. Ето, един Иван Ласкин, майките ни са ни разхождали заедно в парка, тъй като сме комшии. Моята идея беше да изненадам тях, а не да се стремя към публиката, която винаги е гледала шоуто. 

- В Къщата много се говореше кой какво е постигнал и колко пари изкарва. Как гледате на обяснението на един 26-годишен младеж – Тото, който каза, че е изкарал много повече пари от вас, каквито дори не сте си помисляли?
- Това си го перифразира Мегз. Преди няколко години се запознах с Тото и момчето се стремеше с всичко да ходи напред. Даже е работил при мен един ден да промотира шоколади в мола. Той на мен не може да ми го каже това, преекспонирано е. Много добре знае, че е работил за мен и аз съм му дал 40 лв. надница. Беше едно русичко дете и ми го бяха дали да ми помага. По-скоро се дразнеше на Мегз и нейния бизнес. Тото е голям творец и аз му пожелавам успех. На моменти се губеше, правеше се на остроумен и 
аз го карах да изглежда глупав
По този начин го провокирах и той не издържаше. Когато няма казарма, трябва по друг начин да се изкарва егото от тези хора. 

- Дразни ли ви Мегз или с нея е най-лесно човек да си играе филма, тъй като и тя следваше своя сценарий?
- Никога не ме е дразнила, тя е най-големият боец в тази къща. Както виждате, аз никога не съм я номинирал нея. Тя е човек, който трябва да разбере, че нищо няма да дойде така лесно. Трябваше да бъде натискана доста дълго време. Пък ми беше и оръжие, тъй като веднага включваше и вдигаше атмосферата на останалите. За да включа плана си в действие, Мегз ми беше готова. Накрая я прегърнах и й казах: „Мегз, обичам те“. Тя винаги ще е добре дошла в моя ресторант, бизнес и живот. Тя ми беше като копче за активиране на останалите. 


Дани Петканов бе сочен за победител, но напусна на крачка от финала


- С кого бихте останали в приятелски отношения извън Къщата? На кого бихте показали истинското си Аз? 
- Цял живот съм показвал истинското си Аз. Ако ти кажа какви хора ми се обаждат да ми благодарят за кефа, който са изпитали, докато са ме гледали… Разбрали са, че е дошло време да правим филми! Знаем, че във всеки филм не пострадва нито едно животно. И забавлението трябва да продължи. Най-важното е риалити предаванията да се вдигнат едно ниво нагоре. Когато влезе някой той трябва да надиграва другите, включително публиката. Реалността на преживяванията е като люта чушка.  Когато я ядеш, мозъкът ти казва, че в устата ти става пожар – изпраща такива сигнали и 
започват да излизат сълзи и дори сополи
Това обаче е фалшив сигнал, тъй като след това човек се чувства добре от хапнатото. За тези неща говори Ницше, когато казва: „Това, което не ни убива, ни прави по-силни“. Бях решил да подходя философски аргументирано. Не ме интересува дали баба Пена ми се сърди, че съм обидил любимото й момиченце. Ти виждаш, че тази, която никога не прости, е Богданска. Защото е най-малка и най-неподготвеният участник в това риалити.  Но пък в момента е жена на един от най-уникалните пичове, които съм срещал. И ако той я научи на малко повече неща – те ще имат прекрасен брак. 

- Най-пощадена от вас се оказа Сашка Васева, вероятно защото тя най-силно се любуваше на ястията ви…? 
- И Маргарита Хранова не съм закачал, също и Алфредо. Сашка Васева не съм я пощадил заради храната. Тя за мен е гордост, която познавам. Когато си на върха на пиедестала, на върха на дяволските желания, които се сбъдват, решаваш да отгледаш децата си и да станеш абсолютна домакиня. И аз, и ти познаваме мъжа й и знаем как беше прибрана вкъщи и как от една от големите попфолк звезди живееше от това, което й даде мъжът й. Това е уникално същество, което може да остави собствените си мечти и цели и да започне да живее друг живот. Не съм виждал хора, които да се връщат обратно на сцената. Тя е тръгнала натам и ако си повярва още малко, ще получи всичко това, което беше жертвала преди години. Тя е уникат. 
Ни най-малко роля играе храната и нейното признание. Човек, на моите ястия са ръкопляскали шейхове и кой ли не. Смяташ ли, че мога да се възбудя от това, че Сашка ми пляска на един боб.  Не съм самовлюбен глупак. 

- Какво е положението с ресторанта ви? Появиха се слухове, че сте го закъсали финансово и това била главната причина да приемете поканата на Биг Брадър?
- Имам две световни и една европейска титла и в момента имам резервации и хора с месеци напред. Имам уникален екип и дай, боже на всекиму да закъсва така. Ако отвориш световните списания, ще видиш, че присъства само един ресторант от София - моят. Нали не смяташ, че това е закъсване?! Това е факт! Аз съм с единствения титулуван ресторант за тази година, заедно с още един на Миконос, Гърция. При шеф Петров има пет салона. Това, което се вижда отпред на витрината, са няколко маси, където посрещам хора, които не ги познавам и влизат за първи път. Но отзад имам четири салона, които са супер ексклузивни. Те са затворени, до тях се стига с асансьор. В България има хиляди места, където можеш да ядеш добре. Но само при мен може да ядеш емоции. 

Готвил за най-влиятелните хора на планетата

„Имам самочувствие и защо да нямам? Повечето от нещата съм научил с кръв. Станах главен готвач на 19 години. Готвил съм за едни от най-влиятелните хора на планетата – генералния секретар на НАТО, шейха на Кувейт, шейховете на Абу Даби, администрацията на Роналд Рейгън и самия Путин. Чувствам се успял – мога да не работя, но го правя по 16 часа на ден. Всеки ден лудостта ми става по-голяма и за да ме спрете, наистина трябва да ме убиете или да ме вържете. 
Аз съм експериментатор. Нямам догми, никога не се отказвам. Абсолютна борба до последно. В България може да се каже, че нямам конкуренция, затова съм повече мразен, отколкото обичан. Много е смешно, когато някой каже: “Този не го харесвам, няма да му ходя в ресторанта”. “Ами, ако искаш”. Аз не воювам с никого, те воюват с мен. Знам си силата и когато вляза в битки, в повечето случаи печеля. Там, където не съм спечелил, още не се свършили битките. Просто не са видели най-доброто от мен“, казва още най-одумваният български кулинар.
 


Интервю на Красимир Красимиров