България не е застрашена от сериозни финансови сривове, но без съмнение трябва да се затегнат коланите. Това е мнението на професора по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс“ Стив Ханке, известен по света и у нас като “бащата на валутния борд”. “The party is over”, отбеляза професорът на среща с журналисти след днешното си участие в 10-я икономически форум за Югоизточна Европа.
Забавянето на икономиката може да се окаже по-голямо от очакванията, като този риск е свързан с нетните активи на банките. Проблемът е в голямата зависимост на банките от външно финансиране, обясни Ханке. В България това се изразява с отрицателна финансова позиция -16%. За сравнение в Нова Зеландия е -60%, в Австралия е -30%, в Унгария -14%. Задлъжнялостта на банките към чужди институции трябва да се следи внимателно, предупреди професорът.
Валутният борд предпазва страната и гарантира финансовата стабилност. Фактът, че до момента привличаше инвестиции, означава, че е стабилна. Ханке даде пример с Хонконг, където има валутен борд от 1983 г. - там най-конкурентната икономика в света и заслугата е на фиксираната към щатския долар валута.
Тук можем да поддържаме добра конкурентност, ако се следват правилните политики и структурни реформи. Инвестирайте в образование и ще задържите талантите си тук, което ще позволи да поддържате висока производителност и да сте конкурентни, съветва Стив Ханке. Здравеопазването е в катастрофално състояние – по този въпрос Световната банка също е права. Професорът от Балтимор припомни идеите, които е лансирал у нас още като съветник на президента Петър Стоянов – намалете корупцията в публичния сектор, приемете антикорупционна програма.
На пазара на имоти нещата са ясни – там ще настъпи драматично забавяне. Купонът свърши и това трябва да е ясно на предприемачите, защото хората не искат да затъват в заеми. Сега е време за затягане на коланите. Търсенето е намаляло, ще намалява още и това е, което ще определя ситуацията в този сектор още дълго време.
Добрата страна на всичко, което се случва, е забавянето на инфлацията, каза Ханке. Това е свързано разбира се с общото забавяне на икономиката. Ще се свие и дефицитът по текущата сметка. По-точни прогнози за изхода от кризата ще могат да се направят едва в края на 2009 г., смята професорът. /БЛИЦ