Силно земетресение разлюля центъра на София в 22:08 часа, съобщи първа Агенция БЛИЦ.
Земетресението е било със сила 4 степен по скалата на Рихтер, съобщиха за БЛИЦ от "Гражданска защита". Трусът бе съпътстван от два тътена. Земетресението е продължило около 2,5 секунди. Трусът бе усетено на територията на цяла София

За момента няма данни за пострадали и щети. След труса имаше проблеми с мобилните комуникации и интернет. В някои от жилищните квартали уплашени граждани бяха излезли навън в градинките пред блоковете. Няма аварии във ВиК системата, нито в електроподаването на града. От Столичния инспекторат съобщиха, че няма регистрирани повреди по сградите в столицата.

Голям брой столичани са получили уплах, разтревожени граждани са се обаждали и в "Гражданска защита". Хора по пижами можеха да се видят в софийските квартали. Някои казаха, че ще спят във вили или при роднини близо до София, повечето обаче се върнаха по домовете си доста бързо. Перничани от местния квартал "Ралица" са съобщили, че трусът е бил усетен и там. Дори хора от Червен бряг разказаха, че са почувствали макар и леко земетресение.

Трусът е усетен най-силно в южните квартали на града. От  "Гражданска защита" съобщиха, че земетресението е било само на територията на София. В центъра излязоха зрителите на Киномания от НДК. Клиенти и гости на кафета, ресторанти и барове също напуснаха заведенията и излязоха на открито. Хора по пижами можеха да се видят в софийските квартали. От Националния медицински координационен център казаха за БЛИЦ, че засега не са получили никакви сигнали за пострадали граждани. От Мобилтел съобщиха, че няма нанесени поражения на мрежата на оператора. В 23.30 часа е било регистрирано земетресение в Южна Гърция със степен 3, 2 по скалата на Рихтер.

Преди два дни пред Агенция БЛИЦ жената скенер Мая Попова каза, че очаква земетресение в района на Югозападна България. Тази вечер то стана факт. Мнозина софиянци се изнасят от столицата и ще нощуват извън нея, за да не усетят евентуален нов трус. Накратко ситуацията в 22:08 часа в столицата може да се представи така: дрънчащи прозорци, клатещи се полюлеи, падащи снимки и предмети, поставени по секции и бюра. По високите етажи е било особено неприятно, софиянци описват как столовете им са подскачали или са се движили по пода, треперили са стъклата на прозорците, или пък – са дрънчали чинии и витрини. "Детето ми е на 4 години и падна от креватчето си", призна загрижена майка.

Според информацията на Европейския-средиземноморски сеизмологичен център координатите на земетресението са: 42.57 N ; 23.19 E, дълбочина на огнището 20 км. Европейският център посочва за епицентър района на село Кладница на южния склон на Витоша. Но позициониран според Google Earth епицентърът на земния трус, с тези координати, е на около 30 км северно от център на София, в района на град Своге. Земетресенията с магнитуд 4 спадат към категорията на слабите и на територията на нашата страна се наблюдават в интервал от 5 до 10 години.

Екипи на столичната полиция и на Гражданска защита обикалят из града, извършвайки проучвания за разрушения, като същевременно водят разговори с гражданите в опити да ги успокоят.

Металургичният комбинат "Кремиковци" функционира нормално, стената на язовир "Искър" е в нормално експлоатационно състояние, съобщи още оперативният дежурен от Министерството на извънредните ситуации.

Последното земетресение, усетено в София, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 километра югозападно от столицата.

Преди това, на 22 юни, за ден имаше две земетресения, регистрирани на територията на Благоевград. Единият трус бе с магнитут 3,2 по скалата на Рихтер, усетен на територията на Благоевград, Симитли и Кресна, с епицентър на около 70 километра в посока юг-югозапад от столицата. Друго земетресение със същия магнитуд бе регистрирано на територията на община Благоевград на 22 юни вечерта с епицентър 85 километра югозападно от София.

Столичният кмет Бойко Борисов призова гражданите да запазят спокойствие. "Създали сме необходимата организация от нашите дежурни, Столичния инспекторат и районните кметове. Поддържаме връзка с БАН и Сеизмологичния институт. Държим връзка с дежурните по Пожарна и Гражданска защита. Молим гражданите за спокойствие", заяви след тазвечершния трус кметът на София Бойко Борисов. /БЛИЦ