Михаил Михов от авджийската дружинка на троянското с. Гумощник е с 13 шева на долните крайници в момента. Той пострадал при нападение на диво прасе при откриването на лова на едър дивеч в събота, Михаил Михов от авджийската дружинка на троянското с. Гумощник е с 13 шева на долните крайници в момента. Той пострадал при нападение на диво прасе при откриването на лова на едър дивеч в събота.
57-годишният трапер мярнал първи глиган, стрелял фронтално два пъти срещу него и го ранил в главата. Едрото животно обаче останало на крака, втурнало се срещу стрелеца, нацелило го под кръста и избягало. При удара обаче то успяло да изпореже най-вероятно с глигите си нозете на дълголетния ловджия. По-късно глиганът бил осмъртен от колегите на Михов, разказа днес административният шеф на троянското сдружение "Ловно-рибарско дружество" Иван Дочев, Михаил Михов от авджийската дружинка на троянското с. Гумощник е с 13 шева на долните крайници в момента. Той пострадал при нападение на диво прасе при откриването на лова на едър дивеч в събота, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч.
Според него в събота троянските ловци избили рекорден брой глигани, 63 животни. От тях най-чевръсти се оказали авджиите от с. Балканец. Те отстреляли 11 прасета. Подир тях се нареждали колегите им от с. Белиш с 8 диви свине, стрелците от Видима със 7 и тези от с. Борима с 5. Димитър Цаков от Горно Трапе пък изпратил с един изстрел две прасета в отвъдното, което се случвало веднъж в живота на един ловец.
Пак според Дочев т.г. в Троянско силният старт на общо 26-те ловджийски дружинки бил резултат от сухото и горещо лято, което принудило животните да напуснат полските райони и да се придвижат към Балкана, където имало много жълъди - основно ястие на дивите прасета през този сезон. По традиция наброяващите около 500 троянски трапери убивали ежегодно около 600 диви прасета. През 2007-а те осмъртили 450 животни./ Гергана Димитрова, БЛИЦ