Системата за контрол в сградата на ДАНС трябва да бъде изнесена. Проверката за оръжие трябва да се извършва по-рано. Това е индикация, че трябва да сменим системата за контрол за притежанието на оръжие. Това заяви бившият директор на НСО ген. Румен Миланов в ефира на bTV.

Думите му са по повод самоубийството на 55 г. Емил Крумов в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“ вчера. „Инцидентът показва, че сме подценили системата за сигурност в ДАНС“, допълни той.

„Мъжът отива въоръжен на разпит. Той отива с предварителна нагласа за тази среща. Слава Богу, че се е самоубил на входа, а не е посегнал на други хора. В такива обекти трябва да се повиши нивото на сигурност“, допълни Миланов.

Ген. Румен Миланов коментира и предложението за преструктуриране на службите и дейността на НСО.

„Има един закон, който струва пари. Трябва да се запитаме кой критерий е по-важен – обема на дейност (броят на хората, които охраняваме) или парите. Държавата казва, че иска да се охраняват определени хора, това струва еди колко си. Ако не искат да намалят лицата, които трябва да се охраняват, трябва да се увеличат средствата от бюджета. НСО не е търговско дружество. Пазарлъци не трябва да се допускат“, категоричен е той.

Ген. Миланов добави, че и сега има практика да се предоставят автомобили. На въпрос дали ще има втора НСО в МВР, Миланов заяви: „Съвременната Жандармерия е моя рожба. СОБТ има предмет на дейност - тежки престъпления, тероризъм и т.н., докато Жандармерията има ежедневни срещи с гражданите. Обединението не е добро, защото функциите им са различни“.