65-годишна благоевградчанка е приета по спешност в реанимация, след като погълнала по невнимание химически препарат. Нелепият инцидент станал завчера в жилището й в благоевградския кв. „Струмско“.
Тя сложила препарат „Анти алги“ в бутилка от минерална вода, объркала опасната течност, която е без мирис и цвят, с вода и отпила от бутилката. Още с първите глътки усетила неприятно изтръпване и болка и веднага осъзнала случилото се, пише struma.bg.

На място й е оказана помощ от спешен екип, но предвид опасността от изгаряне на устната кухина и хранопровода е транспортирана до благоевградската болница. Настанена е в реанимация.

„Пострадалата жена е приета адекватна. Тя е реагирала веднага, не е погълнала огромно количество от препарата", каза началникът на УНГ д-р Раиса Гнутова. "Редно е да знаем, че препаратите, които ежедневно се ползват в домакинството, могат да бъдат опасни отрови, ако не се съхраняват правилно. Степента на пораженията от погълнатия химикал зависи от вида на корозивния агент, от концентрацията му, от количеството и продължителността му на контакт с лигавицата на хранопровода”, поясни д-р Р. Гнутова.

„Изгарянето в такива случаи е опасно, защото освен до хранопровода може да достигне и до стомаха и да засегне тънки черва, дебело черво… В конкретния случай не се касае за изпиване на опасната течност с цел самоубийство. Жената е действала правилно, като не се е опитвала да повърне, а незабавно е потърсила помощ. Киселините и другите алкални почистващи вещества при повръщане е възможно да изгорят повторно гърлото”, допълни още д-р Гнутова.

Тя съветва: Всички почистващи домашни препарати трябва да се държат в оригиналните бутилки, които са с надпис, и в затворени шкафове. Отравянията при децата не са редки и се случват по най-различни начини, за предотвратяването на подобни ситуации у дома са решаващи взетите предпазни мерки от родителите. Средствата за миене на стъкла съдържат метилов алкохол, в дезодорантите и парфюмите има етилов алкохол, препаратите против листни въшки съдържат отровни органични фосфати и други. При поглъщане на опасни течности оказването на лекарска помощ своевременно е решаващо.