Граждани действаха като полицаи и след преследване задържаха видимо пиян шофьор, причинил катастрофа снощи на централен пловдивски булевард, предава БНТ.

Проверката с дрегер на мъжа е установила наличие на 2.4 промила алкохол. От полицията благодариха на младежите, които с действията си са предотвратили евентуален нов инцидент.

Мъжът се е ударил в друга кола и след това е продължил да шофира още около километър с полуотворена врата и активирани въздушни възглавници на автомобила. След това пияният водач се е опитал да избяга от автомобила, но е бил задържан от граждани до идването на полицията.

Мъжът е задържан за 24 часа, като е образувано бързо полицейско производство.

"Лъхаше на алкохол, беше видимо пиян, при което аз просто нямаше какво друго да направя, казах му просто, че ще остана тук и свалих го на земята, в смисъл, не съм го удрял, просто го дръпнах, съборих го на земята, притиснах го, приложих му хватка и изчаках полицията да дойде", разказа очевидецът Иван Деспов.

Около 20 часа в събота Иван Десподов и негов приятел минавали с кола по булевард, когато видели как лек автомобил блъска спрял на пешеходна пътека джип и бяга.

"Първата ми мисъл беше, че човекът или е в шок, или има защо да бяга... Подминах самата кола, намалих пред него, пуснах аварийни, но той просто ме заобиколи, отвори му се шофьорската врата и продължи с отворена врата, което ме навява на мисълта, че той просто е неадекватен, допълни Иван Деспов.

С така ударена кола, активирани еърбеци и полуотворена врата, употребилият алкохол шофьор е изминал повече от километър, преди да бъде задържан.

Иван Деспов подал сигнал на телефон 112 и продължил да следва колата. След кратка гонитба мъжът, причинил инцидента, спрял автомобила и опитал да избяга. След като Деспотов успял да го задържи, дошлите на място полицаи установили, че 60-годишният шофьор е пиян. По случая е образувано бързо производство. Българското законодателство допуска извършването на граждански арест, разясняват юристи.

"Можеш да задържиш лице, извършило престъпление с цел да предотвратиш извършването на друго престъпление от него до идване и предаването му на органите на реда. Това не се счита за противозаконно, не трябва все пак спрямо задържаното лице... да му се причинят по-големи вреди, от които той е причинил", коментира Стефан Левашки - член на Висшия адвокатски съвет.

Най-често по този начин се задържат крадци на селскостопанска продукция и джебчии.