Доброволци изведоха от гнездото пострадалото от гръм щъркелово семейство в айтоското село Съдиево. Организатор на спасителната акция е бургазлийката Кристияна Николова.
Огромна подкрепа оказват и от Община Айтос. Администрацията организира изцяло транспортирането на пострадалите птици, пише "Флагман". 

Бургазлийката Кристияна Николова разбира за случая с бедстващата птица от публикация в социалната мрежа Фейсбук в сряда вечерта. В четвъртък тя се отправя към посоченото място в селото и се натъква на истинска драма. Открива паднал от гнездото възрастен щъркел, който към момента на пристигането й е вече мъртъв. 

„Птицата е била в смъртна агония през цялата нощ, след като е ударена от гръм, а в последствие и пада от гнездото. Възрастният щъркел е загинал от травмите по тялото си”, обясни Николова.

Кристияна установява, че освен него в гнездото има малки, сред които със сигурност и живи. Започва светкавична организация на спасителната акция по извеждане на оцелелите индивиди от гнездото. Кметът на с. Съдиево Щерион Щерионов подпомага спасяването с вишка и съдейства за спиране на тока в района, за да могат птиците да бъдат изведени безопасно от гнездото. Спасителите откриват в него щъркелово яйце, два живи малки щъркела и един загинал. Налага се спешно транспортиране на оцелелите до най-близката ветеринарна клиника в региона. Един от доброволците ги откарва с личния си автомобил в Бургас. Първа помощ на пострадалите птици оказва д-р Светослав Янев.Той констатира, че птиците са обезводнени, с множество рани и в шок, и се нуждаят от лечение. Едва след като бъдат стабилизирани, те ще бъдат транспортирани до спасителния център на „Зелени балкани” в Стара Загора.