23 души, сред които 9 деца и бременна жена, пострадаха при аварийно кацане на Еърбъс А321, собственост на компания "Уралские авиолинии", чиито двигатели започнали да отказват във въздуха поради сблъсък с птиче ято.

Пострадалите са приети в болници, като състоянието им се определя като "умерено, близо до задоволително", уточнява здравното министерство. По-рано от министерството на извънредните ситуации съобщиха за 10 пострадали, като осем са с ожулвания, един е контузен, а при друг има съмнения за счупване на гръбнака.

Както БЛИЦ писа самолетът излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим.При излитането се сблъскал с ято чайки и в двигателите попаднали птици.

Екипажът взел решение да изключи моторите и приземил машината без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата. Всички са евакуирани чрез надуваеми рампи.

Според източник от спешните служби при кацането десният двигател се отчупил и паднал.

Губернаторът на Свердловска област Евгений Куйвашев нарече пилотите на самолета герои. "Екипажът показа фантастично умение и спаси 233 живота", посочи той.