Заложените условия във всички приватизационни сделки до 2001 година са нереалистични. Това каза Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, предава "Фокус".

По думите му практика е колкото по-нереалистични ангажименти поемаш, толкова по-вероятно е да спечелиш някоя приватизационна сделка. Станчев каза още, че тази тенденция е била продължена и след 2001 година. „И затова най-малкото трябва да бъде отменен този закон, тоест да бъде уважено ветото на президента. Поголемият проблем е по-нататък какво се случва, ще се въведе ли в някакъв смисъл нормален стопански разум в приватизационните сделки и контрола над правата на собственост, осъществяването на договорите. Ако остане този закон в този вид, в който това става, е приет в момента, това е много лошо за инвестиционния климат в България“, коментира Красен Станчев.

Той добави, че след 2004 година е била възстановена практиката да се запазват относително големи държавни дялове в приватизационните сделки. „Присъствието на държавата не дава особена сигурност, а единствено възможност на управляващите да назначават свои приятели в Управителните съвети“, коментира Станчев.