Бразилският сенатор Сид Гомес се опита да щурмува с багер полицейски гарнизон в град Собрал в североизточната част на страната. Видеозапис от инцидента беше публикуван в Twitter.

На кадрите се вижда как сенаторът се опитва да премине през голяма група хора, криещи лицата си, след което се чуват изстрели, както и стъклото на кабината се чупи. Гомес е ранен от стрелбата по време на инцидента.

Както съобщава в Туитър брат му, заместник-председател на Демократическата партия на труда Чиро Гомес, жизнените органи на сенатора не са засегнати и животът му е извън опасност. Той обвини полицията в престъпно нападение и поиска властите да накажат извършителите.

Депутатът Едуардо Болсонаро заяви, че Сид Гомес е действал неразумно, „излагайки полицията и техните семейства на ненужен риск в и без това сложен момент“. Братът на жертвата изрази силно несъгласие с тази позиция и каза, че „тогава ще трябва да ни убият всички“.

През последните дни в Бразилия се провежда полицейска стачка, служителите са недоволни от условията на заплащане.

На 19 февруари сутринта маскирани неизвестни влязоха на територията на няколко гарнизона и без да стрелят взеха най-малко 10 служебни превозни средства. Предишния ден двама военни полицаи бяха арестувани, докато се опитваха да спукат гумите на патрулна кола на реда.

Превод и редакция: БЛИЦ