Български гражданин, мъж на 47 години, е сред загиналите при взрива, избухнал в сграда в центъра на Мадрид този следобед, съобщават от Министерството на външните работи. 

Посолството ни в испанската столица е било информирано за смъртта на нашия сънародник устно по два различни канала от местната полиция.От външното ни ведомство очакват официално писмено уведомление.

По-рано днес беше съобщено, че при експлозията в Мадрид са загинали поне трима души, десет са ранени и един се води изчезнал. Взривът, причинен от изтичане на газ, е срутил няколко етажа на сграда, която принадлежи на Католическата църква и се намира между дом за възрастни хора и училище в квартал Ла Латина. Местните власти са категорични, че не става въпрос за терористичен акт.

Испанските медии съобщиха, че загиналите са жена на 85 година и двама мъже, а човекът, който се издирва, е ремонтирал котелното отделение на сградата. Десетте ранени, единият от които сериозно, са прехвърлени в различни столични болници.

Взривът е избухнал около 15:00 часа и е разрушил няколко етажа на енорийската сграда. Учениците в близкия колеж и обитателите на дома за възрастни хора в съседство не са пострадали. Те са били евакуирани, както и всички живеещи на улицата. Свещениците също са изведени и настанени на безопасно място. Гражданска защита помоли жителите на района да избягват мястото на взрива и да оставят улиците свободни, за да улеснят преминаването на службите за спешна помощ.

9 екипа на пожарната са се включили в гасенето на пламъците, след като са изчакали газовата вълна да премине, за да не се срути сградата. Предстои да се установи дали има структурни промени в носещите конструкции.

Посолството ни в испанската столицата е в контакт с местните власти и полиция, които изясняват случая, съобщават от МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Мадрид на телефони:

+34 913455761; +34 913456651.

Дежурен телефон в извънработно време за спешни случаи:
+ 34 678 013 846.
Източник: bnr.bg