Котаракът, който е живял в дома на Сергей Скрипал в Солзбъри, е бил изгорен с огнехвъргачка. Това бе съобщено в ефира на тв канала "Россия 24".

"Персийският котарак Неш ван Дрейк не само е бил приспан, вместо реабилитация, а е бил изгорен и то не в специален крематориум, а с огнехвъргачка", разказа водещият на програмата и нарече това "диващина в духа на Средновековието", когато животните с черна козина били смятани за слеги на дявола или помагачи на вещици и били изгаряни на клада". 

В дома на Сергей Скрипал е имало морски свинчета и котарак. За гибелта на животните бе съобщено от британската полиция на 6 април. Гризачите умрели от обезводняване, тъй като къщата била запечатана за няколко дни.

Котаракът бил открит тежко стресиран и бил изпратен в лабораторията за химическо оръжие Портън Даун край града. Ветеринарът решил да го приспи, за да го избави от страданията. 

Според говорителката на руското МВнР Мария Захарова животните не само, че са загинали при странни обстоятелства, но са били и кремирани. "На пръв поглед това може да породи поредната порция шеги от сорта "очистиха важни свидетели", но в действителност това са "важни свидетели", тъй като става дума за химическо отровно вещество, което според някои версии, може да е било използвано в дома на Скрипал", коментира говорителката в страницата си във Фейсбук.

Ръководителят на британското дружество за защита на животните PETA Елиза Алън обвини за случилото се британските власти и призова да бъде проведено разследване. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ