Най-малко 17 души бяха задържани и най-малко 27 са ранени в резултат на поредица от масови сблъсъци между мигранти в района на Порт де ла Шапел в северната част на Париж, съобщава Le Figaro.
Според информацията на журналистите, първата битка между многобройните мигранти от различни страни, които живеят в района, се е случила вечерта на 5 април. Полицията пристигнала на мястото и задържала трима души, сред които бил предполагаемият подбудител на конфликта.

Въпреки това, няколко часа по-късно избухнал нов бой с участието на повече от 50 души, сред които имало и хора от Афганистан и Еритрея. Полицаите, пристигнали на мястото, били принудени да използват сълзотворен газ като 27 души са били ранени.

Ситуацията се повторила и на следващия ден, но този път полицията трябвало да използва гумени куршуми срещу тълпата, от която пък към служителите на реда полетели камъни и други предмети, задържани били 8 души. След това още няколко конфликта се случили в неделя, съобщава се за двама ранени, единият от които е в тежко състояние.

Според генералния директор на асоциацията "Франция - земята на убежището" Пиер Анри, подобни инциденти се случват и на други места, където има мигрантски лагери "и колкото по-лоши са условията на живот, толкова по-често това води до ожесточени боеве".

Превод и редакция: БЛИЦ