И другите три деца на семейството от генералтошевското село Кардам са приети в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи началникът на Спешното отделение д-р Калоян Куртев, цитиран от Про Нюз Добрич.

Във вторник в 17 часа те са настанени за наблюдение в Детско отделение на лечебното заведение по разпореждане на прокуратурата. Ще им бъдат направени пълни изследвания.

"Децата са в стабилно общо състояние, придружени са от социални работници", допълни д-р Куртев.

В семейството се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години.

В неделя 9-годишният Стефан почина, а две от сестрите му - на 12 и 7 години, бяха приети в тежко състояние в болницата в Добрич. По-късно момиченцата бяха транспортирани в УМБАЛ "Света Марина" във Варна, а по-голямото дете се бори за живот.

"Извикан бе регионален консултант от нашата клиника, който установява засягане на сърдечен мускул, остър миокардит, който продължава и в момента. Основното, което заплашва живота на детето, е състоянието на сърцето, а то за момента все още не е започнало да се подобрява", коментира проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.


7-годишното момиченце от Кардам, което е заедно с 12-годишната си сестра е в болница "Света Марина" във Варна, вече е изведено от реанимацията. Състоянието му се подобрява, съобщиха преди минути от здравното заведение.

12-годишното момиче, което е с възпаление на сърдечния мускул, засега остава в реанимацията.

Лекарите очакват резултатите от изследванията на децата. Дотогава за причината за смъртта на 9-годишния Стефчо и за състоянието на сестрите му може само да се гадае. Разследването на случая продължава под ръководството на Районната прокуратура в Генерал Тошево.

От РЗИ-Добрич вече са направили проверка в дома на децата. Иззето е безалкохолното, което са консумирали.

Ще бъде проверен и търговският обект, където семейството е купувало хранителните продукти, както и училищният стол в основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!