Чуждестранните потребители пишат, че руските пилоти са направили днес невъзможното, като успешно са приземили лайнера без работещи двигатели и спуснато шаси.

Западните медии и абонатите на социалните мрежи са ентусиазирани от съобщенията за успешното аварийно кацане на пътническия самолет на Ural Airlines върху царевична нива край Москва. 

Много от тях правят аналогии с инцидента през 2009 г., когато американски самолет  направи аварийно кацане в река Хъдсън в Ню Йорк. И в двата случая, въпреки сериозната заплаха, няма жертви. Този инцидент бе запомнен като "чудото на Хъдсън".

През 2016 г. излиза едноименният филм - „Чудото на Хъдсън“, режисиран от Клинт Истууд, а Том Ханкс изигра главната роля като командир на самолета.Както отбелязват чуждестранните потребители в социалните мрежи и медиите, историята от Русия почти напълно повтаря случая в Ню Йорк. 

Както в САЩ, самолетът на Ural Airlines се е сблъскал с ято птици при излитане, което е довело до срив на двата двигателя. 

Американският и руският пилот, осъзнавайки, че поради неизправности не е възможно да се върнат на летището, са взели трудното и рисковано решение да кацнат на неподготвена площадка. В САЩ - на речна повърхност, в Русия - царевично поле."Страхотна работа. Пилотите, които спокойно могат да се справят с такава криза, са невероятни. Толкова се радвам, че успяха да спасят всички”, пише потребител в Twitter под псевдонима ColiseumSewage.

Припомняме, че полетът на Ural Airlines Москва-Симферопол аварийно кацна в полето след излитане от ЖуковскиСпоред предварителната версия ято чайки се блъснало в авиолинията веднага след излитането. По последни данни над 50 души са пострадали, но не тежко, в резултат на извънредната ситуация. 

По-късно областният управител на Свердловска област предложи на екипажа на лайнера да бъдат дадени държавни награди за спасяване на хора.

Междувременно се появи и видео от дрон от мястото, където лайнерът е кацнал аварийно в района на Москва. На борда на самолета са били 226 пътници и седем члена на екипажа. 

Благодарение на компетентните действия на пилотите няма нито една жертва. Пътниците бяха евакуирани чрез надуваеми рампи. 

Според Министерството на здравеопазването на Руската федерация са били хоспитализирани девет деца от общо 23 пострадали.
Авиационното гориво се е разляло на мястото за аварийно кацане, но пожарът е бил избегнат. Черните кутии на самолета не са повредени. 

Те ще послужат при разследването на инцидента.

Превод и редакция: БЛИЦ