Пожарът, възникнал вчера на територията на ДЛС Несебър, в м. Ханска шатра, е продължил повече от 7 часа. Засегнатата горска територия е държавна, общинска и частна, като общата площ е 45 дка широколистна гора, храсти и треви, предаде Флагман.бг.

В гасенето на огнената стихия са участвали 17 горски служители от ДЛС Несебър, пожарникари и доброволци. Използвани са ръчни гръбни пръскачки, моторни такива, както и противопожарни духалки и колесен багер.

Заради силния вятър, пожарът се разпростира бързо на голяма площ, а гасенето му е било силно затруднено от пресечения терен. Вторият пожар, пламнал в дюни край  Несебър, е засегнал 30 дка основно сухи треви и храсти, изцяло в държавна горска територия. Към този момент и двата пожара са потушени, но горски служители следят за възникване на нови огнища.

Както Флагман.бг писа вчера, стихията е лумнала в гората под Ханска шатра, в посока с. Кошарица. По първоначални данни, пожарът е тръгнал от безотговорно хвърлен фас от лек автомобил по главния път Бургас-Варна. 

Ръководството на ЮИДП Сливен отново апелират гражданите за отговорност и повишено внимание и сърдечно благодарят на всички колеги и доброволци за бързата и адекватна реакция!