“На потъналия на 27 септември източно от нос Емине кораб "Толстой" засега не се предвижда подводен оглед. Ако все пак се направи, разноските по него ще се заплатят от този, който го поръча”, заяви изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Николай Апостолов. Според него случаят е ясен, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
"В разговор, който лично проведох с единия от спасените моряци - Денис Ахрамеев, той обясни, че изведнъж корабът се извъртял на юг, ударили го 2 силни вълни и той се разцепил по средата и потънал за по-малко от 2 минути", разказа кап. Апостолов.
По данни на спасените по време на инцидента повечето моряци са спели. Освен тях двамата, будни били само капитанът и вахтеният помощник, които били на мостика. Именно капитанът - единственият руски гражданин в украинския екипаж, им викнал да скачат в плота.
Последната проверка на "Толстой" била извършена на 19 март т.г. в Ростов на Дон. Пристанищните власти там отбелязали цял куп забележки по състоянието му и го задържали за 10 дни.
Още тогава те са отбелязали, че корабът има пукнатини по бимсите, по надлъжните прегради, както и проблем със средствата за комуникация, посочи кап. Апостолов. Той коментира, че такива кораби изобщо не трябва да бъдат допускани да плават.
Операцията по издирване на останки и моряци от "Толстой" продължи и вчера по брега със сили на Граничната полиция и Гражданска защита.  Само двама от 10-членния екипаж на кораба бяха спасени.  Такава операция по търсене и спасяване в България досега не е провеждана, категоричен бе кап. Апостолов.
По думите му веднага след получаването на информацията за задействания авариен буй дежурният във VTMIS центъра във Варна е задействал необходимата процедура, първата стъпка от която е опознаване и уведомяване на корабите в района да потвърдят информацията.
Имайте предвид, че около 50 % от сигналите от аварийни буйове са фалшиви, подчерта кап. Апостолов.
В понеделник е била определена комисията, която ще разследва причините за потъването на "Толстой".
Украйна, чиито граждани са 7 от моряците в неизвестност, е изявила силно желание да участва в разследването. Цялата операция по търсене и спасяване е следена от генералния консул на Украйна във Варна Володимир Пасичник, който лично ми благодари за усилията на всички участващи в нея, заяви кап. Апостолов. /БЛИЦ