55-годишен мъж от септемврийското село Варвара е спасил 84-годишна жена с деменция, която изчезнала от дома си и близки и полиция я издирваха. Илко Петракиев намерил баба Цвета Боерикова в полето, паднала в една вада-сред храсти от къпини, малини и шипки, където е преседяла цели 10 дни на открито.

За историята с хубав край разказа говорителят на пазарджишката Областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов, цитиран от в. Монитор. Баба Цвета излязла от дома си в Септември на 3 октомври, когато близките й отишли по работа в съседния град Белово. Като се върнали от възрастната жена нямало и следа, като хора споделили, че я били видели да се разхожда по улиците.


               84-годишната баба Цвета Боерикова

Семейството й обиколило освен района на Септември и Белово, стигнали и до съседната община Лесичово, но не успели да открият бабата. Сигнал в Районното управление на МВР в Септември, че баба Цвета е изчезнала, подала 63-годишната й дъщеря, силно разтревожена.По данните на дъщерята пенсионерката страдала от деменция и лесно се дезориентирала. Криминалисти от Районното управление незабавно обявили жената за местно издирване и с нейното описание били запознати дежурните автопатрули, полицейските и младши-полицейските инспектори.

След няколко дни безуспешно търсене полицаите и най-вече близките започнали съвсем основателно да се притесняват. Ето тук обаче се намесва и невидимата ръка на Съдбата, която е решила да възнагради усърдността на търсещите. На 13 октомври /събота/ 55-годишен мъж от съседното село Варвара решил да отиде в землището на селото, за да нагледа конете си, които пуснал на паша. Съвсем неочаквано насред полето той дочул едва доловим женски глас.

Човекът действал бързо, разтършувал се и открил баба Цвета паднала в една вада насред гъсти храсти малини, къпини и шипки. Но по-важното е  доброто общо състояние, в което е намерена бабата и че няма опасност за живота й въпреки почти десет денонощия престой на открито. Той се обадил на телефона за спешни повиквания, на мястото са се отзовали полицейски екипи и линейка на "Спешна помощ". Старицата е транспортирана за преглед в болницата, а малко по-късно е предадена обратно на близките си.

Ръководството на Районното управление в Септември изказва сърдечната си благодарност към г-н Илко Петракиев – 55г.  от Варвара, който е имал късмета да открие изгубилата се старица, действал е бързо и съвсем по- човешки.Всичко е добре, когато свършва добре в името на живота!   

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!